Ha fertőző beteg van, illetve kórházba vitele előtt volt a környezetünkben, vagy járványos területre utazunk, akkor a higiénés szabályok betartására fokozottan ügyelni kell.
- Személyi higiéné betartása, gyakori kézmosás fertőtlenítő hatású szerekkel.
- A beteg evőeszközeinek, tisztálkodószereinek, ruhaneműjének elkülönítése, ez utóbbiak magas hőfokon történő mosása
- Egyes súlyos fertőzések esetén a helyiségek fertőtlenítése is szükségessé válhat
Ha járványos területre utazunk, akkor a személyi higiéné mellett fontos, hogy
- Csak palackozott ásványvizet igyunk, palackozott vízzel mossunk fogat.
- Megfelelően hőkezelt (jól átsütött), megbízható ételeket, italokat fogyasszunk.
- Magunk hámozta gyümölcsöt, zöldséget együnk.
- Nyers kagylót, rákot, csigát, halat ne együnk
- A jégkockával felszolgált italok fogyasztását kerüljük (gyakran csapvízből készül a jégkocka, a vírusok, baktériumok jelentős része hidegtűrő)
- Ne étkezzünk utcai árusoknál
- Ha van védőoltás a fertőző betegségre, akkor mindenképpen kérjük, egyes fertőzések esetében a még nem megfertőződött családtagoknak Gamma-globulin injekciót szoktak adni.