Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hipotalamusz életfontosságú kis agyterület az [agyalap]? közelében, amely több életfolyamat szabályozásában vesz részt. Sajátos [receptorsejt]?jei vannak, amelyek érzékelik a keringő vér tulajdonságainak változásait (például a [hőmérséklet]?et, a hormonok mennyiségét és az [ozmotikus nyomás]?t). Alul az agyalapi mirigy csatlakozik hozzá, s alkotnak egy közös szabályozó rendszert.

 

Az agyalapi mirigy hormontermelésének befolyásolása, valamint az agy és gerincvelő más részeivel létesült idegi kapcsolatai révén a hipotalamusz a [belső szervek]? működését összehangoló vegetatív idegrendszert szabályozza. Olyan központjai vannak, amelyek beavatkoznak a [szívműködés]?be, a vérnyomásba, a testhőmérséklet és a vízegyensúly alakulásába, a [táplálékfelvétel]?be, a [növekedés]?be és a [szaporodás]?ba. Köze van olyan érzelmek kifejezéséhez is, amilyen a félelem, a düh és az öröm.

 

 

 

                                  

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!