Már 2264 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Hüvely
Verzió: 4  
Változtatta: dzsim
Változtatás dátuma: 2011-06-24 23:39:45
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

latin: vagina

 

A hüvely köti össze a [méh]et a külvilággal. Ez a [medence] alsó részén, a medencefenéknél levő szerv a [húgyhólyag] és a [végbél] között helyezkedik el. Alsó nyílásánál az érintetlen nőben egy vékony [hártya], a [szűzhártya] található. A hüvely falát kívül vastag [izom], míg belül nyálkahártya határolja. Ürege a nyálkahártya belső felszínével érintkezik. Az üreg kissé hátrafelé hajlik, így kb. 90 fokos szöget zár be a [méhnyak] csatornával, amelynél a hüvely a méhhez csatlakozik. A hüvelyben levő váladék nyálkából és [vér]ből származó plazmából áll. A méhnyak külső nyílása betüremkedik a hüvely felső részébe, ahol a hüvelyboltozat veszi körül. A hüvelyt a méhnyak szalagjai és a medencefenék izmai tartják a helyén.


A hüvely köti össze a [méh]et a külvilággal. Ez a [medence] alsó részén, a medencefenéknél levő szerv a [húgyhólyag] és a [végbél] között A hüvely elhelyezkedésehelyezkedik el. Alsó nyílásánál az érintetlen nőben egy vékony [hártya], a [szűzhártya] található. A hüvely falát kívül vastag [izom], míg belül nyálkahártya határolja. Ürege a nyálkahártya belső felszínével érintkezik. Az üreg kissé hátrafelé hajlik, így kb. 90 fokos szöget zár be a [méhnyak] csatornával, amelynél a hüvely a méhhez csatlakozik. A hüvelyben levő váladék nyálkából és [vér]ből származó plazmából áll. A méhnyak külső nyílása betüremkedik a hüvely felső részébe, ahol a hüvelyboltozat veszi körül. A hüvelyt a méhnyak szalagjai és a medencefenék izmai tartják a helyén.


 

 

A hüvely nyálkahártyájának felszínét állati keményítőt ([glikogén]t) tartalmazó, vastag sejtréteg fedi. Ennek a leváló sejtjei a hüvelyváladékba jutnak, s a mélyebben levő réteg [sejt]jeinek osztódása pótolja őket. A levált sejteket a hüvelyben rendesen előforduló [baktérium]ok ([laktobacilus]ok) lebontják, s az ilyenkor képződő [tejsav] megakadályozza a kórokozó baktériumok megtelepedését.

 

 

A kislány hüvelyének bemeneténél szűzhártyának nevezett vékony hártya található. Ez a serdülőkor előtt rendszerint megreped, hogy a [havi vérzés]kor ürülő [vér] eltávozhasson a hüvelyből. Az ép szűzhártyát a szüzesség bizonyítékának tekintik, de ez a hártya megrepedhet, egyebek között testi erőkifejtés hatására is. E kismérvű repedésnél nagyobb mérvű az, ami az első közösüléskor következik be.

 

 

A [szülés] után legfeljebb kis maradványa lelhető fel a szűzhártyának. Ritkán előfordul, hogy a serdülőkor előtt nem reped meg a szűzhártya, s ilyenkor havi vérzéskor ürülő vér halmozódik fel a hüvelyben. Ezt a rendellenességet a szűzhártya bemetszésével szüntetik meg.

 

 

A hüvely betegségei:

  • [Hüvelygyulladás]
  • [Hüvelyi daganatok]

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!