Háromféle izomrost van a testben:
- gyors (llb. és lla.)
- lassú (l.)
Az összes emberi izom tartalmaz gyors és lassú rostokat is, az állatokkal ellentétben, amikben csak gyors rostok fejlődtek.
Az, hogy ki-milyen izomösszetétellel születik, az genetikailag meghatározott.
Izomrostok fajtái:
- I. : Ezek a lassan összehúzódó izomrostok (vörös izomrostoknak hívták őket régen). Jellemzőik, hogy magas oxidatív kapacitásúak, lassan fáradnak el, ezért a hosszú aerob terhelést. Ebben a típusban sok a [mitokondrium]?, viszont glikolitikus kapacitása alacsony, ezért a rost nem képes gyors összehúzódásra. A lassú rozstok energiaforrásként a [glukóz]?t, glikogént, fehérjét és zsírt egyaránt használják energiaforrásként. Lassú rostokból álló izom például a vádli.
- IIa. : Egyik típusa a gyorsan összehúzódó rostoknak. Állóképességük kicsi, funkciójuk anaerob. Glikolitikus kapacitásuk magas. Az IIa edzésekor az izmok glikogénraktározó képessége nő, amit rövid sportmozgások során veszünk inkább igénybe. A felhasznált glikogén lebomlik laktáttá, vagyis savasodás megy végbe.
- IIb. : Másik fajtája a gyorsan összehúzódó rostoknak. Ebben még kevesebb a mitokondrium mint a másik gyors rosttípusban. Hirtelen mozgásokhoz használjuk. Ennek a legkisebb az állóképességi kapacitása és a legnagyobb az anaerob képessége.