Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Kelés a bőrönA kelés, idegen nevén furunkulus, a bőr felszíne alatt elhelyezkedő, meleg, fájdalmas, gennyel kitöltött fertőzéses eredetű üreg. Átmérője kettőtől több centiméterig terjedhet.

 

Sokszor kezelés nélkül kifakad. A kelés területéről a baktériumok átterjedhetnek és megfertőzhetik a környező szöveteket és nyirokcsomókat. A beteg lázas lehet, és gyengének érezheti magát.

 

Az orvos a kezelés során felnyitja a kelést, és leszívja a benne lévő gennyet.

Ezután steril [sóoldat]?tal átmossa az üreget, hogy eltávolítsa az összes esetleges bent maradt gennyet. A kelés teljes kiürülése esetén nem szükséges antibiotikumos kezelés. Ha a fertőzés továbbterjed, vagy az arc középső illetve felső területén található, akkor sztafilokokkusz ellenes antibiotikumra van szükség, mert nagy annak a veszélye, hogy a fertőzés az agy felé terjed.
 


A szócikkhez társított címkék:
darázsfészek , furunkulus , kelés
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!