Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A kerekesszék egy helyváltoztatásra alkalmas segédeszköz. Járni nem képes mozgássérültek közlekedésére szolgál.

kézzel hajtható kerekesszék
Két fő típusa van:
-    kézzel hajtott
-    elektromos hmm


Kézzel hajtott kerekesszék:

Az elektromos kerekesszékekhez képest ezek jóval könnyebbek és egyes esetekben olcsóbbak is lehetnek. Ezen belül léteznek aktív kerekesszékek, melyek még könnyebbek, könnyen összecsukhatóak, szétszerelhetőek, szállíthatóbbak, mint a standard székek.
A köznyelv sokszor tolókocsinak nevezik a kerekesszéket, hibásan. Különbséget kell tenni a két szék között. A tolókocsi betegszállításra alkalmas, igényel még egy embert, aki tolja. A kerekesszék önálló közlekedést tesz lehetővé.
A kerekesszékek különböző méretben, stílusban, márkában elérhetőek. Némelyiknél állítható a háttámla, a lábtartó magassága, illetve a kerekek magassága és dőlésszöge.


Elektromos vezérlésű kerekesszék:

Elektromos meghajtású kerekesszék

 

Ezek a székek kifejezetten a négy-végtagbénulásban, vagyis tetraplégiában szenvedő betegeknek lettek kifejlesztve. Mivel ők nem tudnák a kezükkel a kézi kerekesszéket hajtani, így az elektromos szék joystickjának segítségével változtatják a helyüket. Ezek az eszközök drágábbak kézi hajtású társaiknál. Szállításuk nehezebb, súlyuk 50-100 kg is lehet. Vannak olyan elektromos székek is, melyek szájjal is irányíthatóak, amennyiben a kéz használhatósága lehetetlen.
Akkumulátorral működnek, melyet hálózatról tölthetünk.
 


A szócikkhez társított címkék:
elektromos , kerekesszék , segédeszköz
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!