Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Korányi Sándor

 

(Budapest, 1866. június 18. - Budapest 1944. április 12.)

 

 

orvos és természettudós

Korányi Sándor - orvos, természettudós

 

Nemesi család tagja, báró, Korányi Frigyes gyermeke. Pesten született 1866. június 18-án, s a fővárosban hunyt is el 1944. április 12-én. Orvos és természettudós is volt egyben.

 

Középiskolai és orvosegyetemi tanulmányait is Budapesten végezte. Az élettan és a kórtan volt a fő kutatási területe. Az orvosi diploma megszerzése után több külföldi tanulmányúton járt. Az állatorvosi akadémián élettant oktatott.

1893-ban az Orvostudományi Egyetem tanára lett, az idegi kórélettan területén. Az I. Belgyógyászati Klinikán dolgozott, majd mellette a Stefánia gyermekkórházban és az István kórházban is.

1908-tól a III. Belklinika igazgatója, a belgyógyászat egyetemi tanára lett. 1927-től a magyar képviselők felsőházába választották.

1935-től a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, két év múlva pedig igazgató tagja. A pécsi és a szegedi egyetem is doktorává választotta.

Elsődleges kutatási területe az idegrendszer élettana, kórélettana volt, de belgyógyászati témájú szakkönyveknek is közreműködője lehetett. A Pallas Nagy Lexikon összeállításában is részt vett. Rendszeres publikálója volt az Orvosi Hetilapnak.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!