Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latinul: conjuctivitis (konjuktivitisz)

 

A szem gyulladásos jellegű megbetegedései közé tartozik.

A kötőhártya gyulladása az egyik leggyakoribb szemészeti betegség, minden korosztályt érint. Legtöbbször vírusfertőzés eredménye, de előidézheti baktérium, allergiás reakció, vegyszer, illetve idegen test is. A vírusos és a bakteriális kötőhártya-gyulladás kialakulhat megfázással, [felsőlégúti fertőzés]?sel együtt is. Mindkét forma rendkívül fertőző!Kötőhártya gyulladás

 

Tünetek

A gyulladás hatására a kötőhártyát borító erek kitágulnak, így szabad szemmel is jól látható vérbőség alakul ki. A szem váladékozása is a betegség egyik tünete, ám a kiváltó októl függően a váladék állaga és színe eltérhet. Általában mindkét szem megduzzad, vizesedik (ödéma), a betegnek égető, szúró, idegentest-érzése van (mintha por vagy homok lenne a szemében).

 

Kezelési módok

A terápia mindig a kiváltó októl függ:

 

- bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladás, amit számos baktérium okozhat. Leggyakoribb tünete a szem váladékozása: sárgás szinű, gennyes váladék szivárog alvás közben, ami a szempillákra ragad. Szúró, idegentest-érzés és könnyezés tapasztalható, a szem kivörösödik. Orvos által felírt antibiotikumos szemcsepp és szemkenőcs használata meggyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Mivel igen fertőző, nagy gondot kell fordítani a higiénia betartására! (Törölköző és párnahuzat cseréje javasolt.)

 

- vírusos kötőhártya-gyulladás, ami általában enyhébb lefolyású. A fertőzés gyakran más szervrendszert érint, legtöbbször felsőlégúti huruttal egyidejűleg jelentkezik. Először csak az egyik, majd 1-2 nap múlva a másik szemen is jelentkeznek a tünetek, amelyek enyhítésére hideg borogatás, érösszehúzók és műkönny-szemcseppek alkalmazhatók.

 

szexuális úton terjedő betegségek kórokózói, amelyek gyakran a szemet is megbetegítik. A gonorrheát (tripper) okozó baktérium, és a chlamydia nevű kórokozó a nemi szervek váladékában fordulhat elő, amit a beteg a kezével a szemébe juttathat. (Újszülöttek szülés közben a fertőzött anya hüvelyváladékától fertőződhetnek meg.) A chlamydia nem megfelelően fertőtlenített uszodák vizében is előfordulhat, és a víz alatt nyitott szemmel úszók szintén megfertőződhetnek. Fontos a betegség korai felismerése, valamint a beteg mielőbbi antibiotikumos kezelésének megkezdése!

 

- allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás, ami az ekcémában, asztmában vagy más allergiás megbetegedésben szenvedőket sújtja gyakrabban. Az allergiás reakciót kiválthatja pollen, állati szőr, por, atka, egyes gombák, de akár kozmetikum is. Mindkét szemet érinti, amelyek erőteljesen viszketnek, könnyeznek. Előfordulhat, hogy az orr is viszket, sőt tüsszögés és vizes orrfolyás is jelentkezhet. A gyulladás egy allergizáló anyagra adott válaszként alakul ki, tehát elsősorban az allergiát kell kezelni!

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!