Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

latin: leukaemia = fehérvérűség
A perifériás vérben nagyszámú fehérvérsejt jelenik meg, melyek lehetnek éretlen fehérvérsejtek fiatal alakjai, vagy atípusos fehérvérsejtek. Ezek a sejtek feladatukat ellátni képtelenek. Ennek a sejttermelődésnek az oka a csontvelő vagy a nyirokrendszer rosszindulatú burjánzása lehet. A csontvelőből kiinduló kórformát myeloid (mieloid), a nyirokszövetből kialakulót pedig lymphoid (limfoid) leukémiának nevezik. Mindegyiknek megkülönböztetjük akut és krónikus entitását is.
 
Okai:
Teljesen pontosan nem ismert, feltehetően káros sugárzások, onkogén vírusok, karcinogén (rákkeltő) anyagok, vagy kromoszóma rendellenességek állhatnak a leukémia kialakulásának hátterében.
 
Kórisme:
Festett vérkenet illetve csontvelőből vett minta mikroszkópos vizsgálata
 
Csoportjai:
-         akut mieloid leukémia, melyet vérszegénység, alacsony vérlemezkeszám és a fehérvérsejtek granulocita típusának kóros csökkenése jellemez.
 
-         akut limfoid leukémia, elsősorban gyermekeknél fordul elő.
 
-         krónikus mieloid leukémia, melyben az éretlen és az érett fehérvérsejtek is megtalálhatók a vérképben. A fehérvérsejtek száma akár több százerre is emelkedhet, szemben az egészséges emberben előforduló 5-10 ezerrel.
 
-         krónikus limfoid leukémia, mely a limfoid szövetek burjánzása révén alakul ki. A vérképben leukocitózis észlelhető. A csontvelőben a vörösvértestek képzése háttérbe szorul.  
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!