Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Leydig-sejtek, vagy más néven Leydig-féle interstitialis sejtek nevüket Franz Leydig német anatómus után kapták, aki 1850-ben írt ezekről a sejtekről. Másrészt az elnevezés arra utal, hogy a herecsatornák közötti laza kötőszövetes (interstitilis) állományban, kisebb szabálytalan csoportokban találhatóak. Belső elválasztású működésűek. A működést nemi éréskor kezdik. Elég nagy, sokszörletű sejtek, melyek erősen eozinofil citoplazmával, nagy sejtmaggal és sok lipidcseppel rendelkeznek.
Magjuk ovális, ami nem a sejt közepén helyezkedik el. Ebben három jól fejlett magvacska található. A maghártya altt pedig nagy mennyiségű tömött kromatin. A citoplazma sok lipidcseppet és jelentős mennyiségű sima felszínű endoplazmatikus hálózatot és sok mitokondriumot tartalmaz. Elszórtan, kisebb csoportosulásokban van jelen a durva felszínű endoplazmatikus hálózat. Gyakoriak a lipofuscin szemcsék, amire egy speciális sejtszervecske jellemző, ami 3-5 mikrométer átmérőjű Reinke-féle krisztalloid.


Működése:
A koleszterint felhasználva férfi nemi hormonokat, vagyis [androgén]?eket termelnek. Előnye, hogy a sejtekben egy enzim a koleszterol oldalláncának lehasításával [pregnolon]?t állít elő. Ezek a tesztoszteron, androszteron és a dehidroepiandroszteron. A Leydig-sejtek hormontermelését serkenti az agyalapi mirigy egyik gonadotróp hormonja, ami gyakorlatilag analógja a nők luteinizáló hormonjának. Ez az interstitialis sejteket stimuláló hormon. Negatív visszacsatolás jellegű szabályozás megvan az agyalapi mirigy és a here hormontermelő sejtjei között, a hormontermelés folyamatos egész élet alatt úgy, mint a férfi ivarsejtek termelése is. Vagyis a férfiaknál a nőkkel ellentétben nem áll le a nemi működés, de csökkenhet.
A prolaktin a Leydig sejtek rekcióját az ICSH hatására fokozza úgy, hogy növeli a sejteken az ICSH receptorok számát.


A felnőtt típusú Leydig sejtek nyugalomban vannak egészen a pubertásig. A magzat 8-20 hetében a magzati Leydig-sejtek segítenek kialakítani a férfias jelleget megfelelő tesztoszteron termeléssel.


A Leydig-sejtek kontrollálatlanul szaporodva akár daganatot is képezhetnek, amik általában jó indulatúak., de kóros következményekkel járó tesztoszteront termelhetnek.

 


A szócikkhez társított címkék:
here , Leydig , sejtek , Tesztoszteron
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!