Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az MBT márkanév a Masai Barefoot Technology, vagyis a Maszáj Mezítláb Technológia rövidítése. A speciális kialakítású cipőt Karl Müller szerkesztette meg és tökéletesítette a '90-es évek elején.

 

Koncepció:

A cipő működési alapgondolatául a maszáj népcsoport egyenes tartása szolgált, illetve annak adaptálása a modern világba. Karl Müller tehát egy olyan cipőt alkotott, amely az ember mezítlábas járásának érzését adja vissza. Ez a hagyományos cipő talpának átformálásával járt együtt: a vastag talp domború lett és beépítésre került egy sarokék, az úgynevezett "Masai szenzor", amely a mezítlábas járás hatásait biztosítja. A koncepció alappillére, hogy a hagyományos cipőkben megváltozik a testtartás, aminek több mozgásszervi probléma, betegség lehet a következménye. Az MBT cipőben való járáskor a test izmait megfelelő munkára készteti, a nyomás egyenletesen oszlik el a talpon, tehermentesíti az ízületeket, a csontokat és a gerincet.
A cipőt leginkább a mozgásszervi problémák megelőzésére javasolják, kevésbé a kialakult problémák kezelésére. Ennek ellenére bizonyos panaszok enyhítésében segíthet:
- gerincproblémák,
- derékfájás,
- izomfájdalmak,
- ízületi betegségek,
- boka- és harántsüllyedés panaszai,
- Achilles ín problémák,
- sarokcsont fájdalom,
- vénás problémák,
- érszűkület,
- túlsúly és narancsbőr.
Vannak esetek, amikor nem ajánlott a cipő használata. Ez leggyakrabban olyan mozgásszervi problémák, vagy görnyedt testtartás esetében merül fel, ahol a megváltozott izomterhelés még nagyobb megterhelés alá helyezne bizonyos izomcsoportokat, súlyosbítva ezzel a tüneteket.

Használata:
A nem mindennapi kialakítása miatt a cipőt csak szakértő mellett lehet megvásárolni, aki megfelelő segítséget és útmutatást nyújt a választás során. Egyfelől a cipő megvételekor más számozást kell figyelembe venni, mivel a használata során a láb kisebb lesz, kevésbé terül el, így egy szűkebb darabot érdemes választani. Valamint meg kell tanulni járni az új fajta cipőben, amihez elengedhetetlenek a megfelelő instrukciók. A gördülő járás elsajátítása mindössze 5-10 percet vesz igénybe.

A cipő népszerűségét mutatja, hogy már több mint 30 országban lehet kapni a cipőket. A modellválaszték folyamatosan bővül, jelenleg a cipők mellett már szandálokat is lehet kapni.

 

Az MBT hivatalos oldala.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!