Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A mell módosult [verejtékmirigy]?, amely minden emlős [test]?en fellelhető. Az embrió keskeny, hosszú tejléce mentén kezd fejlődni, amely a [hónalj]?tól a [lágyék]?ig terjed. Az embernek két melle van a mellkas felső részének bőre alatt, de előfordul, hogy a tejléc mentén máshol is kialakul csökevényes mell.

 

A női mell zsírsejtekből és zsákszerű [lebeny]?ekből épül fel. Ezek a lebenyek mirigyek, amelyek tej kiválasztására képesek, ha a prolaktin nevű hormon erre serkenti őket. A mirigylebenyek kivezetőcsövén át jut tej a mellbimbóhoz.

 

A mell méretében és alakjában megfigyelhető különbségeket főleg örökletes tényezők határozzák meg, de [elhízás]?kor is gyarapszik a mell zsírszöveteinek mennyisége, s ez hat a méretére.

 

A női mell nagy változásokon megy át az élet folyamán. A megszületéskor mindkét nem melle hasonló. Kevés [mirigyszövet]?et tartalmaz, s tizenöt-húsz nyílás figyelhető meg a mellbimbón (bizonyos háziállatok mellbimbóján csak egy nyílás van). Csak kis mennyiségű zsírszövet és rostos szövet van benne. Röviddel a megszületés után méhlepényi hormonok hatására átmenetileg aktívvá válhat, s ilyenkor rövid ideig úgynevezett boszorkánytej ürül belőle. A serdülőkor után a lányoknak megnagyobbodik és pigmentálttá válik a mellbimbója, s tetemes mennyiségű zsírszövet és rostos szövet jelenik meg a mellben. Megszaporodik a [mirigyszövet]? is. A [havivérzés]?i ciklus végén átmenetileg megduzzad a mell.

 

A terhesség során a méhlepényben termelődő hormonok hatására csökkenni kezd a zsírszövet és a rostos szövet mennyisége, és szembeszökően nő a mirigyszövet mennyisége és összetettsége. A harmadik hónapban kis mennyiségben tej is ürülhet belőle. Ebben [tejzsír]? és ellenanyagok vannak, de tápanyag alig. Kiválasztása a [szülés]? után néhány napig tart, amikor is tejkiválasztást megindító prolaktin hormon hatására megkezdődik a valódi anyatej termelődése.

 

A tejnek a mellből való kiürülését az agyalapi mirigy egy másik hormonja, az oxitocin szabályozza. Az anyatej gazdag [tejcukor]?ban, fehérjében, kálciumban és [zsír]?ban, s rajtuk kívül vitaminokat és ellenanyagokat is tartalmaz. Ha a gyermek szopik, több évig választódhat ki anyatej. Az elválasztás után a mirigyszövet java része lebomlik, s a helyét zsírszövet és rostos szövet foglalja el.

 

A mell mirigy- és rostos szövetének aránya fokozatosan csökken az életévek múlásával és a változás kora után, s a helyén zsírszövet szaporodik fel. A zsíron jól áthatol a [röntgen]?sugár, s ez megkönnyíti az idősebb nők mellének röntgenezését ([mammográfiás vizsgálat]?át).

 

A férfiak melle ugyanolyan szerkezetű marad az élet folyamán. A férfiak mellszövete is érzékeny azonban hormonális hatásokra, mint az a serdülőkorban átmeneti, míg idősödő férfiak körében tartós mellnagyobbodás formájában megfigyelhető. Számottevően megnagyobbodhat a mell az agyalapi mirigy olyan daganata esetén, amely tetemes mennyiségű prolaktint termel. A férfiak és a serdülés kora előtti lányok mellének megnagyobbodását [nőmellűség]?nek nevezik. Idős férfiak körében ösztrogénes vagy más [szteroidhormon]?os kezelés következtében alakul ki ilyesmi.

 

A mell betegségei:

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!