Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A mellékvese működés túltengése a mirigy megnagyobbodását jelenti, amely a kéregállományra korlátozódik. Ez az állapot sokszor azért Mellékvesealakul ki, mert az agyalapi mirigy daganata miatt a kelleténél több mellékvesekérget serkentő hormon (ACTH) jut a vérbe. A rendesnél több ACTH fokozott mértékben serkenti a mellékvesét, emiatt e mirigy megnagyobbodik, s felesleges mennyiségben választ el kortizolt és nemi hormont (androgént). Az is mellékvese túltengésére vezet, ha megcsappan benne a kortizol termelődése.

 

A sok ACTH a nők férfi jellegeinek kialakulását (maszkulinizációját) váltja ki. Ilyenkor mélyül a hangjuk, szőrzet nő az arcukon, s elmarad a havivérzésük.

 

Ha a magzati élet során következik be kortizolhiány, a gyermek mellékvese-túltengéssel jön a világra (ezt az állapotot mellékvese-nemi szervi tünetegyüttesnek nevezik).


HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!