Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

latin: parotitis epidemica (parotitisz epidemika) = járványos fültőmirigy-gyulladás

A nyálmirigyek duzzanatával járó akut vírusbetegség. Cseppfertőzéssel terjed, a szájon keresztül jut a szervezetbe. A fertőzés átvészelése után rendszerint tartós védettség alakul ki.

Leggyakrabban tél végén és kora tavasszal fordul elő az 5-10 éves gyermekek körében.

 
Tünetei:

Megközelítőleg a fertőzés 20-25%-a tünetmentes formában zajlik. A lappangási idő 2-3 hét, majd prodromális tünetek jelennek meg, rossz közérzet, fejfájás, enyhe hőemelkedés, étvágytalanság. Ha enyhe lefolyású, akkor ezek nélkül a bevezető tünetek nélkül indul a betegség, kialakul a fájdalmas nyálmirigy duzzanat, főként a fültőmirigy érintett, de a nyelv és állkapocs alatti mirigyek is nyomásérzékenyek. Általában a duzzanat kétoldali. Rágási, nyelési fájdalom jelenik meg. A láz magasabb lesz.

 
Szövődmények:

A pubertáskor után férfiakban egyoldali heregyulladás alakulhat ki, nőknél a petefészek gyulladása nehezen felismerhető. Ritkán agyhártya- és agyvelőgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás lehet a vírusfertőzés szövődménye.

 
Kórlefolyás:

A szövődménymentes mumpsz jó kórjóslatú betegség.

 
Kezelése:

Tüneti terápia, folyékony, pépes étel a rágási nehezítettség miatt. Fájdalomcsillapító szerek, lázcsillapító szerek alkalmazásával a betegség lefolyása könnyebben átvészelhető. Az élő mumpsvírust tartalmazó védőoltás gyermekkorban kötelező.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!