Már 2261 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Mumpsz
Verzió: 6  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2008-10-31 14:39:39
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

 

latin: parotitis epidemica (parotitisz epidemika) = járványos fültőmirigy-gyulladás

A nyálmirigyek duzzanatával járó [akut] [vírus]betegség. [Cseppfertőzés]sel terjed, a szájon keresztül jut a szervezetbe. A [fertőzés] átvészelése után rendszerint tartós védettség alakul ki.

Leggyakrabban tél végén és kora tavasszal fordul elő az 5-10 éves gyermekek körében.

 
Tünetei:

Megközelítőleg a [fertőzés] 20-25%-a tünetmentes formában zajlik. A lappangási idő 2-3 hét, majd [prodromális] tünetek jelennek meg, rossz közérzet, [fejfájás], enyhe hőemelkedés, étvágytalanság. Ha enyhe lefolyású, akkor ezek nélkül a bevezető tünetek nélkül indul a betegség, kialakul a fájdalmas nyálmirigy duzzanat, főként a fültőmirigy érintett, de a nyelv és állkapocs alatti mirigyek is nyomásérzékenyek. Általában a duzzanat kétoldali. Rágási, nyelési [fájdalom] jelenik meg. A [láz] magasabb lesz.


Megközelítőleg a fertőzés 20-25%-a tünetmentes formában zajlik. A lappangási idő 2-3 hét, majd [prodromális] tünetek jelennek meg, rossz közérzet, [fejfájás], enyhe hőemelkedés, étvágytalanság. Ha enyhe lefolyású, akkor ezek nélkül a bevezető tünetek nélkül indul a betegség, kialakul a fájdalmas nyálmirigy duzzanat, főként a fültőmirigy érintett, de a nyelv és állkapocs alatti mirigyek is nyomásérzékenyek. Általában a duzzanat kétoldali. Rágási, nyelési [fájdalom] jelenik meg. A [láz] magasabb lesz.


 
Szövődmények:

A pubertáskor után férfiakban egyoldali here[gyulladás] alakulhat ki, nőknél a petefészek gyulladása nehezen felismerhető. Ritkán agyhártya- és [agyvelőgyulladás], hasnyálmirigy-gyulladás lehet a vírusfertőzés szövődménye.

 
Kórlefolyás:

A szövődménymentes mumpsz jó kórjóslatú betegség.

 
Kezelése:

Tüneti terápia, folyékony, pépes étel a rágási nehezítettség miatt. [Fájdalomcsillapító szerek], [lázcsillapító szerek] alkalmazásával a betegség lefolyása könnyebben átvészelhető. Az élő mumpsvírust tartalmazó [védőoltás] gyermekkorban kötelező.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!