Már 2264 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Nátha
Verzió: 5  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2008-10-31 14:42:42
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

 

Latin: rhinitis (rinitisz) = hurutos orrnyálkahártya-gyulladás, nátha

A közhiedelemmel ellentétben a meghűlést, náthát (rinitisz) nem a hideg, vagy a szervezet lehűlése okozza, hanem a mintegy 110 náthát okozó [vírus] valamelyike, vagy az a további 90 vírus egyike, amely megfázás-tüneteket vált ki.

 

Terjedése:

A betegséget okozó vírus emberről emberre tevődik át gyakran a kéz közvetítésével, amelyre rákerülnek az orr, vagy a légzőszerv nyálkahártyáján lévő vírusok, vagy a tüsszentéssel kerülnek a levegőbe.

 

Kórokozó:

Bár nagyon hasonlóak a tüneteik, s mindkettőt vírusok okozzák, de a meghűlés nem azonos az [influenzá]val.  A megfázást rhinovírusok okozzák, míg az influenzát az influenza-vírus különböző törzsei.

 

Tünetei:

A megfázás általában enyhe lefolyású, pár nap alatt gyógyszer nélkül is meggyógyul, [cseppfertőzés]sel terjed. A megfázás a tünetek kialakulása után 1-2 nappal a legragályosabb, a [fertőzés] után két-három nappal alakulnak ki a tünetek, amik 4-10 napon belül szűnnek, bár a [köhögés] gyakran tovább tart.

A rhinitis kezdetén az orrnyálkahártya duzzadt és száraz, az orrlégzés gátolt, majd ezt bőséges, vizes jellegű orrváladékozás követi. A [gyulladás]os reakció nyálkahártya-[ödémá]hoz vezet, ami gátolja az orrlégzést, elősegíti a másodlagos fertőzést, infekciót, további [gyulladás]os reakciót indukálva. Ehhez társulhat az orr és melléküreg-rendszer fertőződése is.

A rhinitis kezdetén az orrnyálkahártya duzzadt és száraz, az orrlégzés gátolt, majd ezt bőséges, vizes jellegű orrváladékozás követi. A [gyulladás]os reakció nyálkahártya-[ödémá]hoz vezet, ami gátolja az orrlégzést, elősegíti a másodlagos fertőzést, infekciót, további gyulladásos reakciót indukálva. Ehhez társulhat az orr és melléküreg-rendszer fertőződése is.

A nedves levegő, a 0 °C körüli hőmérséklet (általában –3°C–1°C) kedvez legjobban a vírusoknak. A szervezet lecsökkent vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt legyengült [immunrendszer] állapotát tovább ronthatja a borús, nedves időjárás okozta enyhe [depresszió] is. A nedves, hideg levegő hatására a légutak, főként az orr nyálkahártyája elveszti erős védekezőképességét, a kórokozók a duzzadt, vérbő nyálkahártyán könnyen megtapadnak és elszaporodnak. A nyálkahártya megduzzad és fokozódik a váladéktermelés. Ez okozza az orrdugulást, a bő orrfolyást, a garat, a gége, a hörgők és a tüdőhólyagocskák gyulladását. A fokozott váladéktermeléssel, a köhögéssel és a prüszköléssel a szervezet a kórokozóktól, az elhalt nyálkahártyasejtektől, illetve a vírus- és [baktérium]törmeléktől próbál megszabadulni.

 

 

 

 

 

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!