Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 
Az alvási ciklus egyik fázisát NREM (Non-Rapid-Eye-Movement, gyors-szemmozgás-nélküli) fázisnak, vagy lassú hullámú alvásnak (LHA) nevezik. Ebben a szakaszban már csökken a szívverés és a légzésszám, de az izmok tónusa még az ébrenléti állapothoz hasonló.
 
Jellemzői alapján a NREM fázis további négy fázisra bontható:
  • 1.NREM fázis: átmenetet képez az éber és az alvó állapot között. Az agyhullámok és az izmok aktivitása lassul, az álmosságérzet fokozódik.
  • 2.NREM fázis: könnyű alvási periódus. Ebben az állapotban a szemmozgás már abbamarad, az agyhullámok tovább lassulnak, a szívritmus és a testhőmérséklet csökken.
  • 3.NREM fázis: rendkívül lassú agyhullámok jellemzik. A vérnyomás csökken, a légzés lassul.
  • 4.NREM fázis: a legmélyebb alvás fázisa. Ebben az állapotban az agy a leglassabb hullámokat állítja elő. Szemmozgás nincs, de a végtagizmok még képesek a mozgásra. A 4. fázis az alvásidő 15-20 százalékát teszi ki, de ez gyermekek esetében több, idős személyeknél rendszerint kevesebb. A 3. és 4. fázis alatt áll helyre testünk energiaháztartása, és ekkor zajlik a növekedési hormonok termelése is.
 
Érdekesség, hogy ha valaki éppen a NREM 4. fázisban „tartózkodik”, ebből a szakaszból nem képes felébredni. Ha megpróbáljuk felkelteni, először átesik a NREM 3., NREM 2. NREM 1. és REM fázisokon, és ezután tér csak magához. 


A szócikkhez társított címkék:
alvás , NREM
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!