Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nyak a gerincoszlopnak az a része, amely a koponyaalaptól a hát felső részéig tart. A hét egymás felett elhelyezkedő nyaki csigolya A nyak szerkezetetartja a fejet, s egyben jelentős mértékű mozgási szabadságot is biztosít számára. Megvédi a koponyából kilépő gerincvelőt, itt haladnak el a koponyát és az agyat ellátó vérerek, és itt található számos izom és szalag tapadási helye.

 

A nyakcsigolyák különböznek a gerinc alsóbb szakaszának csigolyáitól, ugyanis a gerinccsatornanyílásuk tágasabb és háromszögletű, ami azért fontos, mert a bennük futó gerincvelő itt vastagabb, mint a gerinc alsó végénél. A hét nyakcsigolya mindegyikét egy-egy csigolyaközi porckorong választja el a szomszédjától. Ezek viszonylag vastagok, és fontos szerepük van a nyak görbületének fenntartásában.

 

A nyakat érintő rendellenességek többségét rossz mozdulatok, illetve helytelen tartás okozza. A tüneteken segíthet a fizikoterápia, merevítőgallér viselése és/vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése, de egyes esetekben a műtét kínálja az egyetlen lehetséges megoldást.

Noha a nyakműtétek még mindig viszonylag veszélyesnek számítanak, az új módszerek és eszközök sokat javítottak az eredményeken.

 

A nyak betegségei:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!