Már 2266 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


A nyelv a szájüregben található izmos képződmény. Felszínét nyálkahártya borítja.


Latin neve: lingua
Görög neve: glossa


A nyelvnek szerepe van:
-    beszédbenAz emberi nyelv
-    rágásban
-    falatképzésben
-    arckifejezések létrehozásában
-    a fogsorok helyes alaki fejlődésében
-    a szájüreg és a fogak tisztán tartásában
-    ízlelésben


A nyelv felépítése:
Az emberi nyelv két részre bontható. Egy elülső részből és egy hátsó részből áll. Az elülső a külső csíralemezből, a hátsó, amit nyelvmandulának is neveznek, a belső csíralemezből származik. A hátsó nyelv nyiroktüszőit átöblítik a nyálmirigyek tisztán nyákos kivezető csövei. Ennek fontos szerepe van abban, hogy a kórokozók ne panghassanak itt.
A két részt határolja egy V-alakú széttérő határbarázda.
Ezeken felül a nyelvnek van nyelvcsúcsa, nyelvháta, nyelvszéle és alsó felszíne.
A nyelvizmok között megkülönböztetünk külső és belső nyelvizmokat.
A nyelv fő alkotóeleme a harántcsíkolt izomszövet. Ezek között zsírszövet és a nyálmirigyek helyezkednek el, sűrű ér- és ideghálózattal. Mozgékonyságát a külső és belső izomzat biztosítja.


A külső nyelvizmok:
Az állkapocs álcsúcsi részén, a belső felszínek közepén lévő páros csontos tövisekről ered a nyelvkiöltő izom. Ez legyezőszerűen sugárzik elölről a nyelvbe. Ez szabályozza a nyelv kiöltését, előre és részben lefelé húzását.
A nyelvcsont nagy szarváról ered a nyelvet lehúzó izom, mely alulról kapcsolódik a nyelvhez. Ez húzza lefelé a nyelvet és részben a hátrafelé mozgásban is szerepet játszik.
A halántékcsont stílusnyulványáról ered a hátrahúzó izom, ami felülről a nyelvbe kapcsolódik. Ez szabályozza a nyelv hátrahúzását és emelését.


Belső nyelvizmok:
Ide tartozik a felső- és alsó hosszanti izom, ami a nyelv hosszának rövidítését okozza. Szélességéért, vastagságáért a haránt izom a felelős.

 

A nyelvhát:
A nyelvháton első kétharmad részén találhatóak a szemölcsök, melyek a nyálkahártya jellegzetes hámképződményei. Alakjuk szabálytalan kúphoz, gombához hasonlít. Szerepük általában mechanikus. Ezek segítségével tud a nyelv különböző konzisztenciájú táplálékhoz tapadni, így azt falattá formálni és a torok felé terelni.  A határbarázda előtt lévő nagyobb körülárkolt szemölcsöknek nagy szerepük van az ízlelésben. Az Ebner-féle savós mirigyek kivezető csövei, melyek a nyelv állományába ágyazódtak és az árkokba nyílnak a váladékukkal átöblítik ezt a területet, így megakadályozzák az ízanyagok pangását.


A nyelv oldalsó részén is találhatóak szemölcsök, az úgynevezett leveles szemölcsök, melyek hámja szintén sok ízlelőbimbót tartalmaz.


A nyelv alsó részén nincsenek szemölcsök. Itt található a nyelvfék, ami egy nyálkahártyaredő, mely a fehér, áttetsző nyálkahártyarész közepétől a szájfenék felé húzódik.


A nyelv vérellátása:
A nyelvartéria a külső fejartéria egyik fontos ága. A nyelvi visszér a belső nyaki visszérbe torkollik.


 


A szócikkhez társított címkék:
beszéd , Nyelv , száj , szájüreg
Hirdetés


Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!