Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

Az öregszeműség vagy más néven presbiópia a közelre látás korral járó, élettani romlása.
A távoli látásélességet nem befolyásolja, de a közellátáshoz szükséges alkalmazkodás, a [szemlencse]? rugalmasságának elvesztése miatt csökken.

 

 

 

Leírás:


Minél közelebb van a nézett tárgy, valódi képe annál inkább a retina síkja mögé kerülne. A látószerv ezt úgy tudja korrigálni, hogy változó mértékben képes közelre alkalmazkodni. A lehetséges alkalmazkodás mértéke az életkorral fokozatosan csökken. Ennek oka,hogy  a lencse egyre keményebbé válik  a közepén lévő lencserostok öregedése folytán elveszti rugalmasságát és a domborodásra való képességét.

 

Lefolyás:

Az öregszeműség mögött megbúvó öregedési folyamat már gyermekkorban megkezdődik. Panaszai 40-45 éves kor között jelentkeznek először. A tünetek fokozatosan erősödnek, egyre nehezebbé válik  a közelre nézés. 65 éves kor fölött jelentősen már nem változik.


Kezelés:

Az öregszeműséget speciálisan közelre nézésre tervezett,gyenge gyűjtőlencsét tartalmazó olvasószemüveggel lehet javítani. Sebészileg nem gyógyítható.  A presbiópia korrekciója a közeli dolgokat élessé teszi ugyan, de a távoliakat elhomályosítja. Annak érdekében, hogy a közelre és távolra nézés esetén ne kelljen állandóan cserélgetni a szemüveget, ún. [bifokális]? szemüveg használható. Speciális lencséinek felső része a távol-, míg alsó része a közellátást segíti. 
Korrigálása történhet még [multifokális]? (azaz progresszív) szemüveggel, és speciális kontaktlencsékkel.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!