Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az orr a [légzőrendszer]? része. Csontos váza a koponyához tartozik.

Az orr alkotásában részt vevő külső csont a [kétoldali orrcsont]? és a felső [állcsont]?. Az [orrnyílás]?ok váza porc, míg az orr két üregét középen elválasztó [orrsövény]? elöl porcos, hátul csontos. Az orr belsejében levő üregek a légutak részei.

 

Az orr felmelegíti és párásítja a belélegzett levegőt, s kiszűri belőle a porrészecskéket. Rendesen az orrán, az orrlyukain lélegzi be és ki a levegőt az ember. Az orrnyílásoknál szőszálak gondoskodnak arról, hogy akadályozzák a rovarok vagy nagyobb porrészecskék bejutását az orrba, majd a mélyebb légutakba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az orrnyílások az [orrüregbe]? vezetnek, amelyekből mindkét oldalon egy van. Belőlük a garatba, onnan pedig a hangképző szervbe (gége) és a légcsőbe vezet a levegő útja. Az orrüregek az orrmelléküregekkel is kapcsolatban vannak. A szemből a könnyvezetéken át érkezik könny az orrba, míg a fülkürt a fül és az orr között létesít összeköttetést.

 

Az orrüreg oldalfaláról kiemelkedő 3, begörbülő lemez az [orrkagyló]?. A három orrkagyló növeli az orrüreg vérerekben gazdag nyálkahártyájával borított felületét, így a belélegzett levegő több hővel és párával dúsul.

 

Az orrüreget körülvevő csontok közé tartozik az [ekecsont]?, valamint a [homlokcsont]?, a [rostacsont]?, a felső állcsont és az [ékcsont]? egy része. Az orrüreg alsó része a [szájpad]?. A két orrüreget az orrsövény választja el egymástól, amely gyakran valamelyik oldal felé hajlik, így egyik orrüreg nagyobb a másiknál.

 

Mindkét orrüreg nagy részén sajátos nyálkahártya található, amelyet [légzőhám]?nak neveznek. Sejtjeinek a felszínén [csilló]?k vannak, amelyek az orrüreg tisztaságán őrködnek, ugyanis a levegőből rabul ejtett részecskéket nyálkafilmen utaztatják az orrgaratba. Az orrüregek felső részén a nyálkahártyát szagló hám váltja fel, amelynek a sejtjei szagok felfogására szakosodtak. Az orrnyálkahártya mirigyei vizes váladékot választanak ki, amely egyrészt védi az orrüregek falát, másrészt a párolgása nedvesíti a belélegzett levegőt.

 

 

Az orr és az orrmelléküregek betegségei:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!