Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: herpes zoster

 

Övsömör a háton

Kórokozója a bárányhimlő vírusa, a varicella zoster vírus. A bárányhimlő lezajlása után a vírus több évtizedig lappanghat a gerinc melletti idegdúcokban (ganglion). Az immunrendszer átmeneti legyengülésével járó állapotokban – tartós stressz, betegség – a kórokozó aktiválódhat.

 
Tünetei:

Az elsősorban idősebb korban kialakuló betegség bőrtüneteinek megjelenése előtt az érintett terület fájdalmassá válik. Majd kialakulnak a halványvörös, égő foltok, amit erős viszketés kísérhet. Később hólyagok jelennek meg, melyekben víztiszta folyadék látható. Leggyakrabban a törzsön és végtagokon alakul ki, de az arc, fejtető bőrén is megjelenhet. Az érintett régióhoz tartozó nyirokcsomók megduzzadhatnak, láz is kísérheti.

 
Lefolyása:

A fájdalom mindig pár nappal a foltok megjelenése előtt jelentkezik és a foltok mindig csak egyik oldalon alakulnak ki az ideg lefutási területének megfelelően.

A víztiszta váladékú hólyagocskák tele vannak fertőző vírusokkal, kb. egy hét alatt leszáradnak, majd néhány hét múlva elhalványulnak.

 
Szövődményei:
Ha a szemet érinti, akár vaksághoz is vezethet.
 
Kezelése:

Vényre kapható vírusellenes gyógyszerekkel megelőzhető a betegséget követő fájdalom kialakulása.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!