Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A kancsalságnak számos különböző típusa van, mind másképp alakul ki. Egyes típusokban a szem befelé (ezotropia, konvergáló kancsalság), vagy kifelé (exotrópia, divergáló kancsalság) tér el. Más fajtákra a felfelé (hipertropia), vagy a lefelé fordulás jellemző (hipotropia).

Akiknél a kétszemes együttlátás nem jól működik, nem feltétlenül látszanak kancsalnak. Az agy a két szemet párhuzamos állásra kényszerítheti, de ez fáradékonyságot, fejfájást okozhat. A betegek akár megfelelő dioptriás szemüveg mellett is sokszor panaszkodnak migrénre, hányingerre, fényérzékenységre, bizonytalan térérzésre, esetleg szédülésre, kettőslátásra is. Mozgó tárgyakat nehezen követnek, fáj a szemük, orrgyökük, halántékuk vagy a tarkójuk. Már reggel vörös a szemük, és ez estére csak fokozódik. Ezeket a tüneteket okozhatja a rejtett kancsalság.

A rejtett kancsalság (latens strabismus) annyira enyhe formája, hogy a szemizmok és az agy a nap nagy részében képesek teljesen korrigálni minden tengely-eltolódást, és fenn tudják tartani a kép-egyesítést, de ez fáradékonyságot, fejfájást okozhat. Súlyosabb esetekben térlátási, mélységérzékelési zavarokat, olvasási nehézségeket, egyéb vizuális problémákat okozhat, bizonyos életkorig szélsőséges esetekben előfordulhat, hogy a rendszeresen terhelt és kompenzált szemből érkező információk feldolgozásával az agy véglegesen leáll, így az a szem úgynevezett tompalátóvá válik, vagyis funkcionálisan megvakul.  

A rejtett kancsalság felismerése

A rejtett kancsalság felismerése és mértékének megállapítása a szemészetben több ismert eljárás (például takarási próba, Maddox-kereszt, Pola-teszt) során történhet. Az optikai szakboltokban dolgozó optometrikusok is felismerik a rejtett kancsalságot, s ilyenkor a beteget szemész szakorvoshoz irányítják. Az enyhébb eseteknél sokszor előfordul, hogy a kétszemes együttlátás problémájára nem derül fény, vagy nem elég hatékonyan kezelik.

A rejtett kancsalság kezelése

A rejtett kancsalság tünetmentes esetben kezelést nem igényel. Panasz, fejfájás, homályos látás esetén, ha a heterofória dekompenzálódik a deviáció irányának megfelelő hasábos üveget ír fel a szakorvos. Korrekciós szemüveggel, kontaktlencsével, szemtornával, botulinus toxinnal, vagy sebészi beavatkozással ez a zavaró tünet korrigálható.

 


A szócikkhez társított címkék:
kancsalság , rejtett kancsalság , szem
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!