Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A stimuláns élénkítőszer, amely a szimpatikus idegrendszerre hat, átmenetileg növeli az éberséget, tettrekészséget és a figyelmet.

Használható kezelési célra (pl. narkolepszia), vagy abban az esetben, amikor a használónak ébernek kell maradnia (pl. vizsga, pilóta). A stimulánsok növelik a teljesítőképességet, a tűrőképességet, illetve csökkentik vagy elnyomják az étvágyat.

 

Fiziológiai hatása

- növeli a pulzust, a vérnyomást és a légzésszámot

- tágítja a pupillát, homályos látást okoz

- idegesség, csökkent étvágy jellemző

- álmatlanságot, fejfájást, zavartságot idéz elő

 

 

Vannak legálisan használható serkentőszerek és illegális, nem használható szerek. 

 

Legális élénkítőszer a [koffein]? és a nikotin.

A koffein vízhajtó hatású, emiatt nagyobb mennyiség bevitele esetén a folyadékpótlásra fokozottan figyelni kell! Jellemzően kávéban, teacserjében, csokoládéban, energiaitalokban fordul elő.

A nikotint a burgonyafélék termelik: sok van a dohányban, kevesebb a burgonyában és a paradicsomban. Élvezeti szerként a cigarettában található meg. Erős méreg, fogyasztása súlyos függőséghez vezethet!  

 

A stimulánsok tiltott csoportjába tartoznak az amfetaminok, a kokain, az [antidepresszáns]?ok, az [ecstasy]? tabletták, a [nyugtató]?k. Ezeket a szereket az orvoslásban ritkán használják terápiás célra, kizárólag orvos, [pszichiáter]? által felírt mennyiségben és ideig alkalmazhatóak! Nem rendeltetésszerű birtoklásuk, terjesztésük és használatuk tiltott és büntetendő! 

 

 

Ecstasy tabletták

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!