Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szimpatikus idegrendszer a vegetatív idegrendszer része. Feladata, hogy biztosítsa a szervezet belső környezetének állandóságát és elősegítse az alkalmazkodást.


A vegetatív idegrendszer azokat irányítja a testben, amit akarattal nem tudunk befolyásolni. Ilyen a szívműködés, légzés, vagy a bélmozgás.


A vegetatív idegrendszer működése során vagy szimpatikus uralom, vagy paraszimpatikus uralom alá kerül a bekapcsoló pályák (afferensek) hatására. A szimpatikus hatásra fokozódik a működés, a paraszimpatikusra visszaáll a létfenntartáshoz szükséges, nyugalmi állapotban szükséges működés, az anyagcsere egyensúly.


Példa: stresszre szimpatikus tónus, heves szívdobogás alakul ki stb. Evés után paraszimpatikus túlsúly áll fenn, az emésztéshez és az alváshoz szükséges.
 


A szócikkhez társított címkék:
idegrendszer
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!