Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szappanok, fürdősamponok, hajsamponok és más detergensek (szerves szintetikus) anyagok sorolhatok ide.
A szappanok többsége különböző mértékben szárítják a bőrt, mások a krém alapúak nem vagy kevésbé. A babasamponok nagyon jó tisztító hatásúak és bőrkímélők, így alkalmasak sebek, vágások, horzsolások tisztítására, de a pikkelysömör, ekcéma és más hámló bőrelváltozásoknál is használhatóak az elhalt hámréteg eltávolítására.

 

A nedvedző bőrelváltozásokat általában vízzel és a csecsemőknek ajánlott mosakodószerekkel ajánlott tisztítani, a szappanok, más detergensek irritéló hatásúak. Egyes antibakteriális jelzőt viselő készítmények baktérium ellenes hatóanyagot is tartalmaznak, ezeket csak időlegesen célszerű használni, mert rendszeres használatukkal felborulhat a bőr normál flórájának, így védekező mechanizmusának az egyensúlya is.

 

A bőr speciális szennyeződéseinek eltávolítására – például kátrány –  jól alkalmazható a vazelin. Az orvosi alkohol alaposan fertőtleníti a bőrfelületet, mert oldja a bőrön a faggyúmirigyek által termelt zsírral keveredett szennyeződéseket. Kis mennyiségben jól alkalmazható seb, ill. sebkörnyék fertőtlenítésére, ill. injekció és vérvétel előtt. Más kozmetikumok is tartalmaznak alkoholt, bár nem a mindennapi bőrápolás részeként használatosak, így pl.körömlakklemosó, egyes dezodorok. A festékhígítók ritkán alkalmazott bőrtisztítók. Ezek a szerek feloldják a bőr természetes faggyúrétegét, erős bőrszárazságot okoznak, felszívódva mérgezést is eredményezhetnek.

 

A korpa ellenes samponok, oldatok és rázókeverékek cink-dipiritiont, szelén szulfidot vagy kátrány kivonatot tartalmazhatnak, melyek a hámló bőr, az ekcéma és a fejbőr pikkelysömörös elváltozásainak kezelésében hasznosak.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!