Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A tüdőgyulladás (pneumónia) a tüdőhólyagocskák, és/vagy a hólyagok közötti tér gyulladásos megbetegedése. Kiterjedése, kórokozói alapján számos fajtája kialakulhat, lehet lebenyes és gócos, okozhatják vírusok és baktériumok egyaránt, és vannak a korábban ismert kategóriákba nem sorolható, ún. atípusos előfordulásai is.

 

Baktérium okozta tüdőgyulladást leggyakrabban a Staphylococcusok (sztafilokokkusz) vagy Streptococcusok (sztreptokokkusz) okozzák. A baktérium azonosítására a kezelés szempontjából van szükség, mivel a különböző baktérium-fajták antibiotikum iránti érzékenysége eltérő. Általában idősebb, és valamilyen idült betegségben szenvedő, elesett általános állapotú betegeknél gyakoribb.

 

Tünetei:

A betegnél magas láz, köhögés, gennyes (sárga vagy zöld) köpetürítés jelentkezhet.

A vírusos tüdőgyulladás az influenza leggyakoribb szövődményeként lép fel. Ez lehet primer, virális eredetű, az influenza tüneteivel egy időben jelentkező jelekkel. Fizikális vizsgálattal nem mindig ismerhető fel, de a röntgen vizsgálat kimutatja. Intenzív ellátást igényelhet. Influenzás megbetegedésnél gyakoribb a másodlagos pneumónia. Ez az influenza kezdeti heveny szakaszának lezajlása után 2-3 nappal jelentkezik, a láz ismételt emelkedésével, a bakteriális pneumónia tüneteivel. Az idősebb korosztályoknál gyakori, az influenzás halálozást jórészt ez okozza, ezért ajánlott a veszélyeztetett csoportok oltása.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!