Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A verejtékmirigyeknek két fajtáját különböztetjük meg méretük alapján: A 6-os számmal jelölt rész a verejtékmirigy
 

A kisebb verejtékmirigyek megtalálhatóak az egész testen. A tenyéren és talpon 400-600/cm2, a törzsön 75/cm2 számban található.
Az irha alsó harmadában helyezkednek el. A mirigy belső részén gomolyagszerű kiválasztó rész van, melyet körülvesz egy sejtréteg, ami képes az összehúzódásra. Hám béleli a kivezetőcsövet és ez egy hám és hámléc mentén a verejtéket felvezeti.
A vegetatív idegrendszer paraszimpatikus hatására a verejtéktermelés növekszik és az ekkrin mirigyek sós, színtelen, savas kémhatású váladékot termelnek. A verejték az elszaporodó baktériumok miatt kellemetlen szagúvá válhat.

 

A nagy verejtékmirigyek kivezetőcsöve a szőrtüszőbe nyílik. a Váladék a tág mirigykamrában gyűlik és keveredik a sejtek plazmájával. Működésük pubertáskorban indul meg. A működést a vegetatív idegrendszer szimpatikus hatása irányítja. Kellemetlen szagú, lúgos kémhatású a váladékuk.


Elhelyezkedésük:
-    hajlatokban
-    emlők környéke
-    nemi szervek környéke
-    végbél környéke

 


A szócikkhez társított címkék:
izzadság , mirigyek , verejték
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!