Már 2261 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Üszkösödés
Verzió: 1  
Változtatta: Orshy
Változtatás dátuma: 2009-08-17 23:28:34
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Üszkösödés (gangréna)

 

 

Ez az elnevezés [szövetelhalás]ra utal, s [baktérium]ok elszaporodása társul hozzá, amelyek az elhalt [szövet]ek lebontásával jutnak tápanyaghoz. A gyakorlatban azonban akkor is használják az üszkösödés (gangréna) kifejezést nagy szöveti területek elhalására (amely a vérellátás megszűnése miatt vagy oxigén nélkül élő baktériumokkal befertőződött sebekben következik be), amikor nem tapasztalható számottevő baktériumos lebomlás.

 

 

Üszkösödés többnyire a végtagokon figyelhető meg, pl. a [lábfej]en vagy a [lábujj]akon [verőér] elzáródása miatt, de belső szervekben is előfordul [sérv]ek esetén. Láz, fájdalom, a [bőr] elfeketedése és kellemetlen szag a legjellemzőbb tünetei. A kiváltó ok megszüntetése, [gyógyszer] adása és sebészeti beavatkozás válhat szükségessé.

 

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!