Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az adrenalin vagy más néven az epinefrin a mellékvese (glandula suprarenalis) velőállományának egyik hormonja, amelynek nagyon fontos élettani funkciói vannak.

 

Hatásai:

Szimpatomimetikus hatású, izgalmi állapot esetén fokozódik a termelődése, gyorsítja a pulzust, a légzést, emeli a vérnyomást, elősegíti a vérerek összehúzódását, gyorsítja a glükóz sejtekhez jutását.

 

Leggyakrabban az adrenalint érszűkítő hatása alapján, lokális érszűkítőként alkalmazzák a műtéti terület vértelenítésére, helyi érzéstelenítőkkel kombinálva. Életmentő eszköz allergiás reakció, anafilaxiás sokk bekövetkeztekor. De ájulás (kollapszus), keringési elégtelenség esetén is használatos.

 

Régen intrakardiálisan (közvetlenül a szívbe juttatva) is használták, de ennek a gyakorlati alkalmazása visszaszorult.

 

Mellékhatások:

Mellkasi fájdalmat (angina pectorist), anginás panaszokat, szívbetegekben anginát válthat ki használatakor. Szapora szívműködés, szívritmuszavar, heves szívdobogás, izgatottság, fejfájás, vérnyomásemelkedés, remegés léphet fel. A szövetekben jelentős érszűkítő hatása miatt nekrózis, gangréna alakulhat ki.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!