Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

 

A szervezetbe, leginkább a légzés során a légzőrendszerbe nagy mennyiségben kerülnek be különböző kémiai tulajdonságú és méretű anyagok. Egyes embereknél az ilyen részecskék heves védekező reakciót váltanak ki. A nagyobb méretű részecskék nem jutnak el a tüdő hörgőkhöz, hanem az orr és a felső légutak nyálkahártyáján fennakadnak és itt váltanak ki allergiás reakciókat ún. szénanáthás tüneteket okozva. A kisebb méretű részecskék azonban eljutnak a tüdőhörgőkbe, asztmás rohamot váltva ki.

 

A "major allergéneknek" azok, amelyek a leggyakrabban váltanak ki allergiás reakciót. Ilyen például:

  • a Dermatophagoides pteronyssinus nevű atka anyagcsereterméke, amit a köznyelvben a házipor-érzékenységnek neveznek.  Az atka szorosan kapcsolódik az emberéhez, mert tápláléka az emberi testről naponta lesodródó hámrészecskék, a folyadékot pedig a levegő páratartalmából nyeri. Százezerszám megtalálhatók minden berendezési tárgyunkban.
  • itthon szintén parlagfű (Ambrosia elatior) számít az egyik legtöbb panaszt okozó allergénnek. A gyomnövény pollenkiszóródása az időjárástól függően július végén, augusztusban válik intenzívvé. A pollen a felső légutakban, orrnyálkahártyán, a szem kötőhártyáján csapódik le és okoz szénanáthát (rhinitis et conjunctivitis allergica). A parlagfű és a parlagfű-allergia a nyugat-európai országokban gyakorlatilag ismeretlen, részben azért, mert a hidegebb időjárású területeken nem érik be a növény, másrészt kevesebb a parlagon hagyott terület.
  • A nyírfa (Betula varicosa) pollenje szintén gyakori oka az allergiás reakcióknak

További gyakoribb allergének:

  • A macskaszőr, illetve bőr faggyúmirigyeinek terméke, ami a szőrön megszáradva por formájában terjed a levegőben
  • Kutyaszőr-allergiával, ez ritkábban okoz allergiás tüneteket
  • Egyes nagyvárosokban például a csótány (svábbogár) anyagcsere-termékei az ún. házipor allergia aktív okozói
  • A műanyaggyártásban használt izocianát kémiai anyag belégzése, súlyos asztmás reakciókat válthat ki, de számtalan más vegyi anyag okoz allergiás panaszokat

A környezetünkben gyakran előforduló, allergiát okozó vegyi anyagok:

  • formaldehidok, hydrocarbonátok és phenolok. Alkotó anyagai például a légfrissítőknek, fertőtlenítő szereknek, szigetelő anyagoknak, festékek, üzemanygoknak, gyógyszereknek stb.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!