Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Az allergia (atópia) olyan, egyébként ártalmatlan anyagokra adott válaszreakció, melynek kialakulásában az immunrendszer játszik közre, a védekezőrendszer helytelen működése miatt indokolatlanul immunreakciót generál. Az allergia szót a 19. században kezdték el használni, a természetes állapottól való valamilyen eltérést értették rajta. A másik gyakori kifejezés, amit az allergia kapcsán hallhatunk az atópia, ami azt a folyamatot jelenti, amikor a szervezet egy külső kémiai hatóanyaggal szemben nem jellemző reakciókat produkál. A allergia és az atópia kifejezések alatt ma már ugyanazt értjük.

 

Három betegségcsoportot sorolunk ide:

  • szénanátha,
  • asztma (asthma bronchiale)
  • és az ekcéma

Jellemzők:

A három betegségre egyaránt jellemző, hogy a külvilágból – leginkább belélegzéssel a szervezetbe jutó – egyébként nem károsító anyagra úgy reagál az emberi szervezet, mintha az súlyos károsodással fenyegetné, és a védekező mechanizmus megpróbálja eltávolítani. Szénanátha esetén a heves hörgőgörcs, akadályozza az allergén behatolását. Ekcémánál elsősorban táplálék- vagy gyógyszerérzékenység következtében jelentkezik jellegzetes viszkető bőrkiütés a testfelület bármely részén. Az anafilaxias reakciót heves általános tünetek, vérnyomásesés jellemzi, amely az időben történő felismerés elmaradása esetén végzetes is lehet – főként fiatal korosztályokban szedi minden évben áldozatait.

 

A betegség kialakulásának okai:

Az utóbbi évtizedekben az allergiás betegségek megsokszorozódtak, a fejlett gyógyszeres kezeléseknek köszönhetően a végzetes anafilaxiás reakciók ritkák, de ennek ellenére az asztmás halálesetek száma stagnál. E világjelenség okaira számtalan kutatás folyik, így kiderült, hogy nincs egyértelmű összefüggés a levegőszennyezettség és allergiás esetek számával. Az viszont egyre egyértelműebben kirajzolódik, hogy a világ fejlettebb felének betegsége, ahol a csecsemő-gondozásban nagy szerepe van a higiéniának. Azt feltételezik egyes kutatók, hogy bizonyos baktériumok, vírusok, parazitak a bőr felszínén és a bélrendszerben szükségesek a szervezet egészséges immunválaszának kifejlődéséhez, ezeknek az elmaradása az immunrendszer "deviáns" viselkedését eredményezheti, és oka lehet a későbbi allergiának. Az allergia kialakulásában az örökletes tényezők is közrejátszanak.


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!