Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Vírusok a legkisebb ismert mikroorganizmusok. A heveny fertőző‘ betegségek vírusai a megfertő‘zött sejtet rendszerint elpusztítják. Önmagukban életjelenségeket nem mutatnak, a gazdasejtbe bejutva élő‘sködő‘kként viselkednek, a gazdasejteket arra késztetik, hogy önmaguk kárára százezres nagyságrendben állítsák elő‘ a vírusokat. A betegség kialakulása ennek a folyamatnak a következménye, amelynek során a szervezet sejtjei a vírus természetétő‘l függő‘en súlyosan károsodhatnak.
A vírusok – hasonlóan a baktériumokhoz – általában a nyálkahártyán keresztül jutnak be a szervezetbe, majd terjednek szét a véráramon keresztül. Egyes vírusok csak akkor okoznak betegséget, ha közvetlenül a véráramba kerülnek. Nagyon sok betegség kórokozója, többek között olyan súlyos betegségeké, mint az AIDS, veszettség, agyhártyagyulladás, himlő‘, kanyaró, papagájkór, sárgaláz stb.

Megelő‘zés szempontjából a leghasznosabb a szervezet ellenálló-képességének növelése, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a higiénés szabályok betartása.


A szócikkhez társított címkék:
vírus
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!