Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az Anafilaxia kiütéses tünete anafilaxiás sokk olyan veszélyes, generalizált allergiás roham, mely végzetes kimenetelű is lehet. Ritka, életveszélyes tünetegyüttes, amelynek során az allergénre adott kóros válasz a szervezet egészére kiterjed. A tünetek az allergénnel való találkozást követően viszonylag gyorsan, kb. egy órán belül jelentkeznek. Az anafilaxia egyes típusai, például a hőmérséklet-érzékenység, vagy a tesmozgás kiváltotta reakciók , illetve a kisgyermekkori ételallergiák elmúlhatnak, de sok más típusa az egész életet végigkíséri.

 

Tünetei:
- viszketés, csalánkiütés, angioödéma
- gégeduzzanat okozta rekedtség
- orriritáció, orrdugulás, tüsszentéssorozat
- szempanaszok; égés, viszketés, szárazságérzés
- a torokduzzanat és a súlyos hörgőgörcs miatti légzési és nyelési nehézség
- hőhullám,  pánikérzés
- gyors pulzus,
- gyomorgörcs, hasmenés
- szédülés, ájulás

 

Ájult anafilaxiás beteg esetén a legfeltünőbb, hogy arca nem fehéredik el, mint általában az ájultaknál szokott, magas a pulzuszáma, az egyszerű ájulásoknál ez alacsony, és nem javul az állapota, a fekvő helyzetétől, ami általában segít a legtöbb ájulásnál.
 
Sokaknál az anafilaxiás sokk több tényező egyidejű fenállása okozza, például allergizáló élelmiszer és testmozgás, vagy valamilyen allergizáló gyógyszerhatóanyag és nagy meleg, vagy szélsőségesen hideg időjárás, a levegő magas páratartalma.

 

Különösen allergizáló hatású élemiszerek:

Van néhány különösen allergizáló hatású, magas hisztamintartalmú élelmiszer, amelyek ilyen sokkot válthatnak ki, ilyen például a tonhal, lazac, kagyló, mélyhűtött halak, szardella, füstölt hering, ikra, savanyú káposzta, erjesztett sajtok, fermentált italok, eper, paradicsom, spenót, mogyoró, borjúhús, marhahús, sertésmáj.


A szócikkhez társított címkék:
allergia
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!