Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: anorexia nervosaAnorexiás nő

  

Pszichés eredetű kóros étvágytalanság. A betegek 95%-a fiatal nő. A saját megjelenéséről alkotott kóros képzet, az elhízástól való félelem jellemzi. Következményenként szervi elváltozások, károsodások is kialakulnak régóta fennálló esetben.

Oka nem ismert, de szociális és pszichés tényezők is közrejátszanak.

 
Tünetei:

Étvágya van, de a táplálék kis kalóriatartalmú, előfordul, hogy étkezés után hánytatják magukat. Vizelet- és hashajtót használnak. A sportolást túlzásba viszik. Szexuális érdeklődésük csökken. A vérnyomásuk alacsony, ödema jelentkezhet. Gyakori a depresszió mint társbetegség, a menstruáció megszűnik. Súlyosan alultáplált betegnél gyakorlatilag minden szervrendszer károsodik.

 
Kezelése:

Elsődleges a táplálkozási hiányállapot kezelése, mert akár halálhoz is vezethet a kezeletlen kórkép. Pszichés támogatás szükséges hosszú távon, gyógyszeres kezeléssel.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!