Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az Asperger szindróma (Asperger syndrome, gyakori rövidítése AS, ASD) egy - még nem teljesen körülírt - neurobiológiai pervazív (átható) fejlődési zavar, melyet a szociális kötődések zavarai, esetenként sztereotíp mozgások különféle megnyilvánulásai jellemeznek. Az autizmus enyhébb formái közé sorolják, melyben a nyelvi készségek nem károsodtak és súlyosabb értelmi hanyatlás sincs.
A betegséget nehéz diagnosztizálni, más autizmus-szerű betegségekhez nagyon hasonló - egyes becslések szerint az esetek 30-50%-át nem is diagnosztizálják.

Nevét dr. Hans Asperger (1906–1980) osztrák pszichiáter és gyermekorvos után kapta, aki 1944-ben először írta le a tünetek összefüggését, ő az autisztikus pszichopátia nevet adta neki. Feltételezése szerint "a patológiás állapot kialakulásának hátterében feltehetően genetikai vagy neurológiai okok állnak, nem pedig pszichológiai vagy környezeti tényezők”.

A szindróma általános jellemzője az átlagos vagy átlagon felüli intelligencia, a szegényes kommunikáció, gyenge kapcsolatteremtő készség, szemkontaktus kerülése, a szabályokhoz, a megszokott rutinhoz való görcsös ragaszkodás, a feszült idegállapot és/vagy depresszió, az aprólékos beszéd, az ingerek feldolgozásának nehézsége, a megtapadt gondolkodási sémák. Fizikailag a sztereotip és repetitív mozgások az Asperger szindróma diagnózisának központi részét alkotják. Ezek éppúgy magukba foglalják a kézrepdesést, rázogatást, csavargatást, mint a teljes testre kiterjedő bonyolult mozgásokat. Ezek rendszerint hosszabban ismétlődnek, akaratlagosabbnak és rituálisabbnak tűnnek, mint a tikkelés, ami gyorsabb, kevésbé ritmikus és kevésbé szimmetrikus mozgások megjelenése. A fiatal korban hiperaktívnak, figyelemzavarosnak tartott gyerekek nagy része jellemzően az Asperger szindróma különböző erősségű megnyilvánulásaiben szenvednek.
Az Asperger szindrómások merev belső szabályrendszerükhöz görcsösen ragaszkodnak, a közösségi lét íratlan szabályaival folyamatosan összeütközésbe kerülnek. A szindrómát gyakori kudarcélmény kíséri, ezért a nehéz időszakokban az érintettek fokozott támogatása lehet szükséges.

Tünetei lehetnek még:
          o Indíték csökkenés
          o Indítékszegénység
          o Kezdeményező-készség csökkenése
          o Érzelmi labilitás
          o Munkavégzéssel kapcsolatos nehézségek
          o Tanulási nehézségek
          o Elemi és összetett magatartásmódok ismételgetése
          o Emberekkel való kapcsolatkerülés
          o Céltalan, automatizmusként ismételgetett mozgássor
          o Korábbi események iránti érdektelenség
          o Viselkedésbeli gátoltság


Okait a kutatások genetikai háttérre vezetik vissza, erre utal a családi halmozódás, és a hasonló, de enyhébb formában meglevő rendellenességek a családban, mint például kisebb nehézségek a társas interakciókban, az olvasásban, vagy a nyelvhasználatban. Megnyilvánulásai súlyosságtól függően már 6 hónapos kortól észlelhető az érzékelés és az észlelés terén, de az enyhébb formájában sokáig rejtve maradhat.
A diagnózist általában gyermekpszichiáter állítja fel még gyermekkorban. A vizsgálat a viselkedés megfigyeléséből és a szülő, rokonok, óvoda-iskola beszámolójából áll.

A fejlődés átható zavarainak eredményes kezelése csak hosszú távú, integrált gyógypedagógiai és pszichiátriai kezelési programoktól várható, melyek általában arra irányulnak, hogy elmúljanak a stresszelő tünetek, és a gyerek szociális és kommunikációs képességei a korának megfelelően fejlődjenek. A társuló érzelmi és viselkedésbeli problémák (például az agresszió, a depresszió és a figyelemzavar) kezelésében a gyógyszeres terápia is szóba jöhet. Mindezek mellett igen fontos a család együttműködő részvétele a kezelési programban.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!