Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az érelmeszesedés kezdeti stádiuma, az artériák elfajulásos elváltozása. Az artériák falán belül koleszterin és az alakos vérelemek rakódnak le. Az érfalak később keménnyé, rugalmatlanná válnak, a lerakódásokból pedig kerek, kiemelkedő plakkok képződnek. Az artéria emiatt összeszűkül, sőt, el is záródhat. Ha a plakk leszakad vagy megreped, az ér belsejében vérrög alakul ki. Ez az artériás trombózis. Ha a vérrög elszabadul, stroke vagy koszorúér trombózis következhet be.

 

Az ateroszklerózis a középkorúak és idősek betegsége, ám mindaddig tünetmentes, amíg az érszűkület miatt vérkeringési zavarok nem alakulnak ki.

 

A tünetek attól függnek, hogy melyik testrész érintett. Egészségesebb életmóddal a szövődmények késleltethetők, illetve megelőzhetők.

 

Kapcsolódó szócikkek  

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!