Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 0-1 éves korunkig átlagosan havi 2 cm-t, 1-2 éves kor között évi 10 cm-t, majd serdülőkorig 5-6 cm-t növünk évente. Érdekes megfigyelés, hogy a tavaszi és nyári hónapokban a növekedés üteme általában fokozottabb, mint az őszi-téli hónapokban.

 

 ◦BMI-index
    Testtömegindex, a tápláltsági állapotot jellemző mutató, aminek kiszámolásában a kilogrammban mért testtömeget a méterben megadott testmagasság négyzetével kell elosztani. BMI táblázat >>

A hormonális és örökletes faktorok mellett további fontos tényező a szociális háttér, de kitüntetett szerepe van a táplálkozásnak is.

 

Az utóbbi évszázadban az élelmiszerek minőségének ugrásszerű javulása, az életkörülmények pozitív irányú változása megmutatkozik a növekedés felgyorsulásában, illetve az elérhető végső testmagasság növekedésében. Míg a honfoglalás korában a magyar férfiak átlagos testmagassága 169 cm, a nőké 158 cm volt, addig napjainkban ez az érték a férfiaknál 176 cm, a nőknél pedig 164 cm.

 

Antropometriai tény, hogy az emberi faj átlagmagassága évről évre megfigyelhető mértékben nő. Adott évben született korcsoport egyedeinek magasságát mérve, az átlag nagyobb, mint az előző évben születetteké; még akkor is, ha a mért egyedek ugyanabban az életkorban vannak. Ez a jelenség az akceleráció (gyorsulás). Különösen szembetűnő egyes ázsiai népcsoportoknál.

 

 

Az átlagmadassághoz kapcsolódó szócikkekA szócikkhez társított címkék:
testmagasság
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!