Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Olyan gyógyszeres terápia, amellyel külsőleg pótolják a belső elválasztású mirigy valamilyen károsodása vagy zavara, vagy nomrális életciklusa  folytán a csökkent, vagy leállt hormontermelést. A megfelelően beállított hormonpótlással a beteg teljes értékű életet élhet, sőt gyermeknemzésre vagy gyermekszülésre is alkalmas lehet. Bizonyos körülmények között - lázas betegség, fokozott fizikai aktivitás - a gyógyszerek dózisának átmeneti változtatására is indokolttá válhat.
A legelterjedtebb hormonpótlások egyike cukorbetegeknél az inzulinpótlás, vagy a menopauza miatt leálló, csökkenő női nemi hormonok pótlása, amellyel a kellemetlen tünetek megszüntethetők, illetve a csontritkulás megelőzhető. Gyermekkori hipofízis-elégtelenség esetén a növekedési hormonról kell gondoskodni, hogy a gyermek elérje a normális testmagasságát. Vagy szintén a hipofízis termelte vazopresszin hiánya nagy mennyiségű vizeletkiválasztást okoz, pótlására dezmopresszint vagy terlipresszint injekciót vagy orrspray-t alkalmaznak. A férfi hormonpótlásra tesztoszteron tartalmú szereket, nőknél az ovulációs folyamat zavaraira alkalmaznak ösztrogénpótlást.
A mellékvesekéreg-stimuláló hormon hiánya esetén egy-egy súlyosabb fertőzés, betegség komoly komplikációkat okozhat, ilyenkor a mellékvesekéreg által termelt hidrokortizon hormon normális mennyiségéhez képest a többszörösére is szüksége lehet a szervezetnek.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!