Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Monokészítmények közé tartozó növényi szer, melyet a Berberis vulgaris (sóskaborbolya, sóskafa) A Berberis vulgaris gyökerének hántolt kérgenevű növény gyökerének szárított kérgéből készítenek. 

 
Hatóanyagai: 
  • berberin 
  • berbamin 
  • oxyacanthin 
  • illóolajok
Célszervek:
A Berberis affinitása az élő szervezet csaknem minden szövetéhez igen nagy, azonban különösképpen hat a vese, a vesemedence és a máj szöveteire. A hatás alapja, hogy a medencei szervek vénás rendszerében pangást hoz létre.
A máj-, eperendszer területén ugyancsak pangásos tüneteket okoz.
 
Klinikai alkalmazás:
  • szubakut és krónikus [húgyhólyaggyulladás]?
  • vesegyulladás (nefritisz)
  • különböző vesebántalmak (nefropatiák)
  • epe- és vesekőképződésre való hajlam (kolecisztopatiák)
  • reumás betegségek (reumatizmus)
 
A Berberis legfőbb indikációja a húgysavas diathesis, amely vesekőképződéshez, ezt követően pedig kólikás tünetek jelentkezéséhez vezethet. Kezdetben a jellemző klinikai tünetek még nem jelentkeznek, később először még csak fájdalommentes oliguriát, majd hólyagtenezmust és végül fájdalmas vizeletürítés figyelhető meg. A vizelet világostól sötét színűig változhat, sűrű, zavaros és pelyhes lehet. Lehet sárga, agyagszerű vagy vörös, lisztszerű üledéket tartalmazó, de az üledéke lehet nyálkás jellegű is.
A Berberis javítja a veseműködést és növeli a kiválasztott salakanyagok mennyiségét a vizeletben. Ezáltal kedvezően hat a vesekőképződéssel járó anyagcserezavarok esetében, szabályozza azokat, megakadályozza a kristályképződést.
Laborvizsgálattal fehérje, átmeneti és tubuláris epithelsejtek, kristályok és hengerhámsejtek, változó mennyiségű vörösvértest és általában kevés fehérvérsejt mutatható ki az üledékből.
A fájdalmas bélsárürítéssel járó végbélsipolyok gyógykezelésénél szintén alkalmazható.
A vizelet-kiválasztásban fellépett zavarok következményeként köszvényes, ízületgyulladásos tünetek jelentkezhetnek, melyek valamennyi ízület egyidejű megbetegedését okozhatják. Ezek az ízületek nyomásra érzékenyek, de ugyanakkor izomfájdalmak is jelentkezhetnek. Az állatok nem szívesen mozognak.
A bőrön sokszor csak a perineum tájékán erupciók és apró kör alakú léziók lehetnek, amelyek többnyire erősen viszketnek. A hideghatás és a vakarás ront a beteg állapotán ilyen esetekben. A Berberis az ilyen jellegű bőrtünetek – bőrgyulladások, gombásodások – kezelésére ajánlható.
Jelentkezhetnek a testi gyengeség tünetei és teljes apátia is.


HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!