angol: bromelain
A bromelin az ananászban - különösen a szárban és a gyümölcsben - természetesen jelen lévő enzim, amely jó hatású az emésztés javítására.
A bromelin emellett jó gyulladáscsökkentő hatással bír, ami csökkentheti az izom- és ízületi-fájdalmakat, duzzanatokat, amelyeket egy-egy kemény edzés vagy sérülés okozott. Mindennek az eredménye az, hogy többször, gyakrabban lehet minőségi edzést végezni.
A bromelin csökkenti a duzzanatokat, megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, más szavakkal, hígítja a vért, hasonlóan az aszpirinhoz.
Szintén kimutatták, hogy a bromelin csökkenti az arc-és homloküreg gyulladását azoknál az embereknél, akik asztmában vagy hörghurutban szenvednek. Gyulladáscsökkentő képessége a krónikus gyulladásos [arthritisz]? tüneteit is enyhítheti. Véraláfutások és visszerek kezelésekor is használják.
Hogyan segíti elő az izomtömeg növekedést és a regenerálódást:
- Emésztőenzimként javítja a tápanyagok felszívódását, különösen a fehérjékét
- Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat a sérült izomszövetekben
Kutatások alapján a bromelain a következő betegségek kezelésekor lehet hasznos:
- ALS (amyotrophiás lateralsclerosis)
- Vesebetegségek
- Ödémák
- Véralvadék
- Visszér
- Asztma
- Bronchitis
- Sinusitis (arcüreggyulladás)