Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

 

Az antibiotikumok egy igen korszerű csoportja. A baktériumokra baktericid hatást fejt ki, a Gram negatív és pozitív kórokozókkal szemben is hatásos. Széles hatástani spektrumú, biztonságos vegyületek.

 
Alkalmazása:

Gram negatív pálcák és Gram pozitív baktériumok által okozott kórképek esetében rendelik. Alkalmazásuk javasolt légúti, húgyúti, gyomor-bél rendszeri fertőzések kezelésében javasolt.

Fertőzések megelőzéseképpen hasi, nőgyógyászati, ortopédiai műtéteknél alkalmazzák. A penicillinekhez képest a Gram negatív kórokozóknál hatásosabb készítmények.  

 
 

Mellékhatásaik:

Az allergiás reakciók ritkábbak, mint a penicillinek esetében. Ha csalánkiütés (urtikária), anafilaxia alakul ki a kezelést azonnal abba kell hagyni és a beteget orvoshoz juttatni.

A cefalosporinok és penicillinek közti keresztreakció ritkán alakul ki, így penicillinre érzékeny betegnek óvatosan adható.  Cefalosporin adásakor a fehérvérsejtek valamint a vérlemezkék száma a határérték alá csökkenhet. A gyógyszercsoport egyes tagjai alkohol együttfogyasztásakor hányingert, hányást okozhatnak. A véralvadás elhúzódhat, de ez gyógyszeresen kivédhető.

 
Csoportjai:
Megkülönböztethetők különböző generációjú készítmények.

Az első generációs készítmények hasonló kórokozókkal szemben hatékonyak, gyógyszertani tulajdonságaik kissé eltérnek egymástól. Szájon át és injekcióban is adhatók. Bizonyos sztafilokokkuszok, enterokokkuszok okozta fertőzések illetve agyhártyagyulladás esetén hatásuk nem elégséges.

A második generációs cefalosporinok egymástól hatásspektrumban és gyógyszertani tulajdonságokban is jelentősen különbözhetnek. Hatékonyabbnak bizonyultak Hemofilusz, E.coli baktériumok ellen. Szájon keresztül szedhető és injekciós formában is kaphatók.

A harmadik generációs cefalosporinok a gyomor-bél rendszeri fertőzéseket okozó baktériumok ellen hatékonyak, de húgyúti infekciókban, meningokokkusz okozta agyhártyagyulladásban is kiterjedten alkalmazhatóak.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!