Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szexuális úton terjedő betegségek STD=sexually transmitted disease közé tartozik, a Chlamydia (klamídia) trachomatis nevű baktérium terjeszti. Húgy-ivarszevi fertőzést és szövődményeit okozhatja. Főként a szexuálisan aktív, fiatal korosztályt érinti. Hajlamosít a gyakori patrnercsere.

 

A chlamydia tünetei

 

 Herpesz a nemi szerveken
    A herpesz genitális a nemi szervek, a végbélnyílás körüli bőr és a környező területek nemi úton terjedő betegsége, amelyet a herpesz szimplex vírus okoz. Részletesen a nemi herpeszről >>

Sokszor enyhe tünetekkel, vagy akár tünetmentesen zajlik, főként a nőknél jellemző. Előfordulhat gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom, sárgás, gennyes váladékozás. Férfiaknál egy hónapon belül a fertőződés után vizeléskor égő érzés, váladékozás jelentkezik.

 

A chlamydia kezelése

 

Antibiotikum adása szükséges. Kezeletlen esetekben súlyos szövődmények is kialakulhatnak, mint pl. meddőség, méhen kívüli terhesség, sterilitás. Megelőzése fontos, a fertőzés rizikójának csökkentésével, óvszer használatával, tartós párkapcsolattal.

 

Chlamydia szűrés

 

A Chlamydiát gyakran nevezik "néma" kórnak is, mivel a fertőzött nők 65-80 százaléka, míg a férfiak 45-50 százaléka tünetmentes. Ez a betegség legnagyobb veszélye, hiszen nagy százalékban nem kerül felismerésre, a rutin orvosi vizsgálatok során. A betegség diagnosztizálására laboratóriumi módszer áll rendelkezésre. A mintavétel elsődlegesen a méhnyak hámkaparéka, de a hüvelyváladék méhnyakhoz közeli része, illetve vizeletsugár eleje is alkalmas a kórokozó kimutatására.

 


A szócikkhez társított címkék:
Chlamydia
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!