A rosszindulatú daganatos megbetegedések világszerte előkelő helyen szerepelnek a vezető halálokok között. A szív- és érrendszeri betegségek egyre hatékonyabb megelőzése következtében a rákos betegségek előbb-utóbb a halálozási statisztikák élére kerülnek. A daganatok előfordulásának növekedése többek között a dohányzásnak, a mértéktelen alkoholfogyasztásnak és a helytelen táplálkozásnak tulajdonítható. A táplálkozási tényezők a rosszindulatú megbetegedések 30-50%-nak keletkezésében játszanak szerepet.
Életünk során egyre több olyan hatással kerülünk kapcsolatba, amely daganatkeltő vagy a daganatkeletkezés esélyét fokozza. A környezetünkben folyamatosan jelenlévő kemikáliák, szabad gyökök befolyásolják szervezetünk biokémiai folyamatait. Ezen vegyületek főként a légutakon keresztül, az elfogyasztott élelmiszerekkel valamint a bőrön keresztül jutnak be szervezetbe. A védekezési rendszer sokáig képes megakadályozni az expozíció káros hatásait, azonban e kapacitás kimerülésével szervezetünk már nem képes ezen folyamatok ellen védekezni, s ilyenkor egyes biomolekulák (DNS, fehérje) károsodást szenvednek, minek következményeként különböző betegségek alakulhatnak ki, például daganatos elváltozások.
Ezek azonosítása és kiküszöbölése a daganatellenes küzdelem leghatékonyabb területe lehet elsősorban az egyéni és a szervezett megelőzés és a szűrések segítségével.