Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A test más részeiben kialakuló rosszindulatú daganatok gyakran adnak áttétet az agyban - ezeket hívják másodlagos (szekunder) tumoroknak. Sokkal ritkábbak a magában az agyban kialakuló elsődleges (primer) tumorok. Az ilyen daganatok rendszerint nem az idegsejtekből, hanem az idegrendszer támasztószövetéből, a gliasejtekből indulnak ki.

 

Vannak jóindulatú, nem terjedő agyadaganatok is, például amelyek az agyhártyából indulnak ki, ám ezek sem veszélytelenek, mert növekedésük során nyomást gyakorolnak az agyszövetre.Agydaganat MRI felvételen

 

Az agydaganat tünetei:

Fejfájás, hányinger, hányás -kezdetben ezek az agydaganat legáltalánosabb tünetei, amelyeket a növekvő tumornak a környező agyszövetre gyakorolt nyomása okoz. A fejfájás rendszerint reggel a legerősebb, míg napközben enyhül. Köhögésre, lehajlásra, erősebb fizikai igénybevételre viszont rosszabbodik. E tünetekhez általános gyengeségérzet, látás- és mozgáskoordinációs zavarok, valamint személyiségváltozások is társulhatnak. Az agydaganat epilepsziát is kiválthat.

 

Az agydaganat kimutatása:

MR vizsgálat segítségével kimutatható az agydaganat. Ha szükséges, agybiopsziát is végeznek, amelynek során parányi szövetmintát vesznek a tumorból.

 

Az agydaganat kezelése:

Az agytumort sebészeti úton eltávolítják, ha ez megoldható anélkül, hogy a környező szövet károsodjon. Ha a daganat nehezen hozzáférhető helyen van, és emiatt nem lehet operálni, sugárkezelést alkalmaznak. Besugárzással pusztítják el a sebészeti beavatkozás után esetleg visszamaradt rákos sejteket is. Röntgensugarakkal egyszerre több irányból célba lehet venni a daganatot. Ennek során a tumor nagy adag sugarat kap, viszont a környezetet ért sugárterhelés minimális. Az agydaganatok kezelésében szerepet kapnak a rákellenes gyógyszerek is.

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
agy , agydaganat
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!