Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az epilepszia az agy elektromos működési zavara miatt alakul ki. Görcsrohamokkal jár, amelyek szokatlan viselkedéstől [tudatváltozás]?on és hibás mozgásokon át eszméletvesztésig vezethetnek.

 

 A fejlett nyugati országokban a lakosság 0,5 - 1%-ának (főleg gyermekeknek) a betegsége, amely 2 és 14 éves kor között kezdődik.

 

 Az oka rendszerint ismeretlen, de a családban története lehet a görcsrohamra való hajlamnak. Az esetek kb. 25%-ában valamilyen agyi rendellenességre (agysérülésre, daganatra vagy bénulásra, agyhártyagyulladásra vagy agyvelőgyulladásra) derül fény.

 

 A görcsrohamok megjelenhetnek általános formában (ilyenkor az egész agyra vagy a nagyobb részére kiterjednek) vagy részlegesen (ekkor az agynak csak kis részén figyelhetők meg). Az általános görcsroham tudatzavarral jár. Ez lehet nagyroham (izomfeszüléses - izomrángásos roham), amely főleg a gyermekekre jellemző. A részleges vagy helyhez kötött görcsrohamot az [agykéreg]? rendellenes működése idézi elő. Ez kóros mozgásokkal és érzésekkel jár, de a tudat általában megőrződik. Összetett részleges görcsrohamok leginkább a [halántéklebeny]? működési zavara miatt alakulnak ki.

 

 Az általános izomfeszüléses - izomrángásos görcsrohamok az [eszmélet]? hirtelen elvesztésével kezdődhetnek. Az álló személy elesik, s az izmai merevvé válnak (ez az izomfeszüléses szakasz). Amikor a hasizmok összehúzódnak, kipréselik a [levegő]?t a gégén keresztül a tüdőből, s ez visítás szerű hanggal jár. A légzés rövid időre le is állhat, emiatt a bőr kékes színűvé válik. Az alsó [végtag]?ok kinyúlnak, míg a felsők behajolnak. Kb. egy perc múlva az izomrángásos szakasz következik, amelyben mind a négy végtag izmai rángatózva mozognak. A légzés megindul, de nehezen megy, és szabálytalan. 

 

Gyakori hogy a vastagbél és a húgyhólyag nem képes visszatartani a tartalmát. Az is megesik, hogy a beteg elharapja a nyelvét. A roham 3-5 perc után csillapodik, de ezután még tudatzavaros állapot marad fenn, amikor a beteg álmosnak érzi magát, és fájhat a feje. A roham lezajlása után a beteg nem emlékezik sem a rohamra, sem az azt következő [tudatzavar]?os állapotra.

 

A kisroham jóval rövidebb ideig tart, mint a nagyroham. Általában 15 másodpercnél rövidebb ideig észlelhető. Bár a beteg ez alatt [eszméletlen]?, de nincsenek akarattalan mozgásai. A görcsroham elmúlása után éber állapotba kerül, s folytathatja addigi tevékenységét.

 

 A görcsrohamokkal járó egyéb tünetek közül említésre érdemes a fejfájás, [hangulatváltozás]?, [energiaszint változás]?, szédülés, [elerőtlenedés]?, tudatzavar és emlékezéshiány. Közvetlenül az általános görcsroham bekövetkezése előtt a betegnek sajátos szaglási, látási vagy egyéb érzékelésben van része. Bizonyos ember görcsrohamát hormonális változások ([havi vérzés]? vagy [terhesség]?), betegségek és érzékszervi ingerek (fény, hang és tapintás) is kiválthatják.

 

 Az agy elektromos működését rögzítő elektroencefalogram EEG görbéi megerősítik a betegség diagnózisát. Az elektromos aktivitás ugyanis kóros, s a görbék pontosan jelzik a roham kezdetét. Egyéb betegségek kizárását a számítógépes rétegröntgenezés CT vizsgálat és a mágneses magrezonanciás MR vizsgálat segíti elő. Bár az epilepszia ismert okai úgy-ahogy kiküszöbölhetők, a betegség idültnek, gyógyíthatatlannak számít. Görcsoldó készítményekkel azonban a rohamok java része kivédhető, így a beteg csaknem egészséges életet élhet.

 

A nagyrohamokat fenitoinnal, [karbamazepin]?nel, fenobarbitállal, valproinsavval vagy primidonnal kezelik. A kisrohamok ugyanakkor valproinsavra, etoszuximidre vagy klonazepamra reagálnak jobban. A helyi vagy összetett részleges görcsrohamokat szintén fenitoinnal és karbamazepinnel kezelik.

 

Ha a páciensnek jó ideje (rendszerint néhány éve) nincs görcsrohama, a gyógyszeres kezelésével fokozatosan fel lehet hagyni. Sok betegre (főleg [gyermek]?re) jellemző, hogy gyógyszer nélkül is rohammentes maradnak.

 

Minden olyan körülményt el kell kerülnie a betegnek, amely görcsrohamot válthat ki. Jó, ha mindig van nála olyan dokumentum, amely tanúsítja a betegséget. Ha görcsroham tör rá, minden tárgyat el kell távolítani a közeléből, amely útban van. Nem kell a mozgásainak a megfékezésére törekedni, Inkább az oldalára kell fordítani, ha hányásra lehet számítani. A roham elmúlása után is maradjon ilyen testhelyzetben.

 

A görcsroham legsúlyosabb formája az úgynevezett epilepsziás állapot, amikor az egymást követő nagyrohamok 20 percnél tovább tartanak. Maradandó [agykárosodás]? és halálos kimenetele lehet, ha nem hatékonyan kezelik. Minél hosszabbak a görcsrohamok, annál nagyobb veszély leselkedik a betegre. Vénásan kell [görcsoldó]?kat adni olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet. 

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!