Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A test külső felületét burkoló szervrendszer.

Közvetlenül érintkezik a külvilággal, ezért fontos élettani működéseket lát el, így alkalmazkodik a Az emberi bőr felépítésekülső környezethez. A szervezetet megvédi a külvilág káros mechanikai és kémiai hatásaitól. Részt vesz fontos anyagcsere folyamatokban, felszívásban, kiválasztásban, víz-, só- és ásványianyag-háztartás szabályozásában, a hőmérséklet szabályozásában.

 

Külső rétege a hám (epidermisz) többrétegű, legfelső rétegei elszarusodnak, elhalnak és leválnak.  A legalsó sejtréteg osztódással pótolja az elhalt és levált hámsejteket. Alatta az irha (korium) helyezkedik el. Kollagén és rugalmas rostok építik fel, így nagy szilárdságú. Sűrűn átszövik a vérerek és idegrostok. Az irhában helyezkednek el az ingerfelfogó érzékszervek.

 

 

 

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
bőr
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!