Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: meningitis (meningitisz)

 

Az agyhártyagyulladás az agyat körülvevő három hártya (agyhártyák) gyulladásos megbetegedése.

 

Többnyire vírus vagy bakteriális fertőzés okozza. A tünetek függetlenek az agyhártyagyulladás kórokától, azonban a betegség és a szövődmények súlyossága függ a fertőzést kiváltó kórokozótól. Ha az agyhártyagyulladás tüneteit észleljük, haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

 

A vírusos általi fertőzés kisebb járványokat okoz, de általában nem jár súlyos következményekkel. A bakteriális agyhártyagyulladás ezzel szemben ritka, de rendkívül súlyos betegség. Minden tizedik esetben halált okoz, és minden hetedik beteg esetében kialakul valamilyen súlyos maradványtünet, például [agykárosodás]? vagy [süket]?ség. Az egyik szövődménye a többszörös szervelégtelenség, melyet a vér útján terjedő [haematogén]? fertőzés vált ki.

 

Mivel a baktériumok cseppfertőzés útján, közeli érintkezéssel terjednek, szűkebb közösségekben járvány alakulhat ki olyan helyeken, ahol a zsúfolt környezet közeli érintkezést feltételez, például kollégiumokban, laktanyákban, börtönökben és bentlakásos iskolákban.

 

Az immunrendszert legyengítő bizonyos betegségek eleve fogékonnyá tesznek az agyhártyagyulladásra. Ilyen az (AIDS), az immunszupresszív kezelés (például [szervátültetés]? után), a tuberkulózis és az immunrendszer rendellenessége, amely léppel nem rendelkező, vagy sarlósejtes vérszegénységben szenvedő embereket érinthet. Az alkoholisták és a [cukorbeteg]?ek is könnyebben kapják el a betegséget.
 

Vírusos agyhártyagyuladás:

A vírusos agyhártyagyulladást enyhe, influenzaszerű tünetei miatt nem minden esetben fedezik fel, és összetéveszthető a megfázással vagy más enyhe lefolyású vírusos fertőzéssel. Kezelésre nincs szükség, az orvosok többnyire [fájdalomcsillapít]?ót és ágynyugalmat ajánlanak. Egyes esetekben [aciklovir]?t vagy más vírus elleni gyógyszert alkalmaznak.

A vírusos agyhártyagyulladás mumpsz vagy kanyaró következtében is kialakulhat, a betegségek ellen használt gyermekkori védőoltások azonban jelentősen lecsökkentették az ilyen eredetű agyhártyagyulladás gyakoriságát.
A fertőzés leginkább a nyári időszakban jelenik meg.

 

Bakteriális agyhártyagyulladás:

A bakteriális agyhártyagyulladás kialakulásáért az esetek 80%-ban három kórokozó a felelős. Ezek egészséges emberekben is fellelhetők, a hátsó garat és az [orrüreg]? hátsó falán vagy a felső légutakban. Bármilyen életkorban hordozhatja a baktériumokat akár hónapokig is anélkül, hogy megbetegedne.

 

A leggyakoribb tettes a [Neisseria meningitidis]?, a [meningococcus]? okozta agyhártyagyulladás kórokozója, amely bármilyen életkorú személyt megfertőzhet. A betegség másik két típusa általában bizonyos korosztályokat érint. A [Haemophilus influenzae]? B az 5 éven aluli gyermekeket fertőzi. A [Streptococcus pneumoniae]? okozta, a pneumococcalis agyhártyagyulladás kórokozója, többnyire a nagyon fiatal és a nagyon idős embereket támadja meg.

 

Az agyhártyagyulladást okozó baktériumok emberről emberre hosszan tartó, közeli érintkezés, cseppfertőzés, úgymint tüsszentés, köhögés vagy csókolózás útján terjednek át. A kórokozó a testen kívül nem marad sokáig életben, A betegség lappangási ideje 2-10 nap. 

A bakteriális agyhártyagyulladás gyakrabban fordul elő az őszi és a téli hónapokban.

 

Az agyhártyagyulladás elleni védőoltás bevezetése óta sokkal ritkábban fordul elő, amihez az is hozzájárult, hogy közismertté válásának köszönhetően sokan fordulnak orvoshoz a fertőzés korai szakaszában.

 

Az agyhártyagyulladás tünetei:

A bakteriális agyhártyagyulladás tünetei gyorsan, sokszor néhány órán belül kialakulnak. A betegség korai szakaszában az álmosság a jellemző, amelyet hamarosan görcsrohamok, zavartság és eszméletvesztés követhet. A meningococcus okozta agyhártyagyulladás eseteinek több mint 50%ában szepszis is jelentkezik, piros vagy barnás bőrkiütés kíséretében. Ha egy üvegpoharat szorítunk a kiütésre, és az nem tűnik el, haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

 

Az agyhártyagyulladás és a szepszis főbb tünetei a következők:

[Csecsemő]?korban és kisgyermekkorban az agyhártyagyulladás magas lázat, hányást, a táplálék elutasítását és magas hangú, nyöszörgő [sírás]?t okoz.

 

Az agyhártyagyulladás kezelése:

Amennyiben a háziorvos úgy véli, hogy bakteriális agyhártyagyulladás gyanúja áll fenn, antibiotikumot ad injekcióban a betegnek, és azonnal kórházba küldi. A kórházban az orvosok többféle vizsgálatot végeznek el, például vérvizsgálatot és gerinccsapolást, amelynek során a gernccsatornába szúrt vékony tűvel kis mennyiségű [gerincvelői folyadék]?ot vesznek. A folyadék elemzése lehetővé teszi a pontos diagnózis felállítását, és a betegséget okozó baktérium azonosítását.

Ha a vizsgálatok megerősítik, hogy az agyhártyagyulladás baketeriális eredetű, folytatják a nagy dózisú antibiotikum alkalmazását. Ez lehet a [penicilin]? és a cefalosporin valamelyik változata, a gyógyszert a szóban forgó baktérium típusának és az érintett személy életkorának függvényében választják meg.

A gyulladás csökkentésére szteroidot, valamint szükség esetén intravénás folyadékot is adnak a betegnek.

 

Az agyhártyagyulladás megelőzése:

Az agyhártyagyulladás és a vele járó vérmérgezés továbbra is viszonylag ritka. Magyarországon a csecsemők 2, 3 és 4 hónapos korban védőoltást kapnak Haemophilus influenzae B ellen, ami jelentősen csökkenti a betegség előfordulási gyakoriságát. A meningococcus agyhártyagyulladás egyik formája ellen nemrég vezettek be egy új védőoltást.

A fertőzés továbbterjedését úgy lehet megelőzni, hogy antibiotikumos kezelést adnak a fertőzött személlyel közeli érintkezésben levő embereknek is.

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
agyhártyagyulladás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!