Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésA kemény agyhártya alatti vérgyülem az elnevezéséhez híven, a külső, kemény [agyhártya]? alatti [véralvadék]?. Fejsérülés következtében alkulhat ki, amelyet ütés vagy hirtelen gyorsuló mozgás okozhat. A sérülés után vagy azonnal megjelenik (ilyenkor hevenynek mondják-akut), vagy fokozatosan alakul ki (vagyis idült az állapot-krónikus).

 

A heveny vérgyülem kialakulásának a jele, hogy a súlyos fejsérülés után gyorsan romlik a tudati állapot, s azon az oldalon, ahol a sérülés bekövetkezett, tág a [szembogár]? (pupilla). Ez sürgősségi [idegsebészet]?i beavatkozást tesz szükségessé. A koponyán belüli vérzés nyomja az agy állományát, melyet meg kell szüntetni a véralvadék eltávolításával. A kórisme megerősítéséhez [számítógépes rétegröntgenezé]?t - [CT vizsgálatot]?szoktak  végezni.

 

Kis fejsérülés is veszélyes lehet, a folyamat lassan zajlik, idültté, másnéven krónikussá válik, s főleg az idősebbekre és az alkoholistákra jellemző. Ez az állapot gyors értelmi hanyatlással és fejfájással járhat. Nem mindig van [műtét]?re szükség, de akár életveszélyes állapot is lehet.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!