Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


AgysérülésFejsérülést soha nem szabad ellátatlanul hagyni. Ha eleséskor vagy valamilyen baleset során beütjük a fejünket, menjünk el a legközelebbi kórházba vagy baleseti ambulanciára, ahol a koponya átvizsgálásával, röntgen vizsgálattal vagy koponya-CT vizsgálattal meggyőződnek róla, hogy nincs e koponyatörésünk, illetve sérülés, szövetduzzadás vagy bevérzés az agyban vagy körülötte. Ideggyógyászati vizsgálatokra is sor kerülhet annak ellenőrzésére, nincs-e agyrázkódásunk, idegsérülésünk, vagy nem jelentkezik-e izomgyengeség.

 

A kisebb fejsérülést szenvedett beteget ellátják, majd rövid megfigyelés után hazaengedik. Otthon egy felelős felnőtt személynek legalább 12-24 órán át rendszeresen ellenőriznie kell a sérült állapotát, és amennyiben azt tapasztalja, hogy a beteg rosszul érzi magát, aluszékonnyá válik, lelassulnak a reakciói vagy hány, azonnal hívjon orvost vagy mentőt, mert a beteget vissza kell vinni a kórházba.

 

Fejsérülést követően az agy és az idegrendszer károsodása attól függ, hogy melyik rész sérült. A gerincvelő károsodása bénulást eredményez, ami általában annál kiterjedtebb, minél közelebb van a sérülés az agyhoz.

 

Koponyaűri vérzés vérömlenyképződést okozhat az agyhártya két külső rétege között vagy magában az agyban. A vérömlenyt sebészeti úton el lehet távolítani, de csak akkor, ha ez nem okoz további agykárosodást.

 

A megfelelő szakintézményben végzett intenzív utógondozással egészen agysérülés után is eredményesen javíthatók a betegek testi és szellemi funkciói. A kutatások azt mutatják, hogy az agy és az idegszövetek regenerálódóképessége sokkal jobb, mint azt korábban gondolták, s a javulás a sérülés után több hónappal is folytatódhat.


A szócikkhez társított címkék:
agy , agyrázkódás , agyvérzés
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!